Aki a Dunapataj - Szeliden megrendezett korábbi hat halászléfőző verseny legalább egyikén részt vett, abban a leghalványabb kétely sem merült fel, hogy a Szittyó téren július 30-án, szombaton immár hetedik alkalommal tartott, szinte fesztivállá szélesedő halfőzés idén is tömegeket vonz. Dél körül már az egész üdülőfalu finom halászlé illatfelhőben úszott, és hamar bebizonyosodott, hogy a résztvevők között egyetlen embert nem találni, aki ne szeretné ezt a gasztronómiai gyönyört nyújtó ételt és a jó társaságot.
No’ persze azt is megtudhattuk, milyen az, ha sok ember ért a halászléfőzéshez, amelynek tradicionális alapreceptje évszázadok óta, generációkon átörökítve a Dunaföldvár – Paks – Kalocsa – Baja - Mohács tengelyen elhelyezkedő településeken és környékükön gyakorlatilag változatlan. Ezzel persze egyesek vitatkoznak, hogy az ő főztjük azért más, ám annyi bizonyos, hogy a hozzáértő, Blaskó János Venesz-díjas mesterszakács, Kollár Gyula, valamint az értékelő lapokat is vezető Sánta Gábor alkotta zsűri elsősorban a jó halból, kitűnő hagymából, a még kitűnőbb paprikából készült leveket méltatta.
Új dimenziókat tehát ezúttal sem nyitott a műfaj, de ahogy Blaskó János fogalmazott: természetesen a főzők önmegvalósítása az arányok tekintetében megmutatkozhatott. Azt csak a felszínesen szemlélődő gondolja úgy: a tény, hogy mindenki halászlevet főzött, az csökkentette a mozgásteret. A kreativitás és az arányérzék a jó főző legfontosabb tulajdonsága. A mesterszakács szerint a fejlődésre mi sem jellemzőbb, hogy a 2016. évi halfőző verseny az első olyan, hogy a 16 eléjük kerülő halászlé – sokan nem zsűriztették a produktumukat - a jó, illetve kiváló kategóriájába tartozott, egy vendéglőben ülve valamennyit ő is szívesen elfogyasztotta volna a családjával.
Amúgy igazán színes egyéniségek, karakterek gyújtottak a bográcsok alá, köztük olyan, a köztudatba főzéstudományukról beégett nevek, mint a kalocsai Bor Ferenc vagy az akasztói Németh Antal, akik a halászléfőzésben és a bográcsos műfajban valóban a profi kategóriájába tartoznak.
Azt azért jó előre érdemes tisztázni, hogy ez a nap elsősorban nem a versengésről, hanem a családokról, barátságról szólt. Az eseményre sokan hazavárták messzire vetődött fiaikat, lányaikat, a szélesebb rokonságot, barátokat. A beszélgetések közben nem merült feledésbe, hogy anyám, apám, nagybátyám vagy éppen a kollégám hogyan főzte ezt a legkülönbözőbb korok emberei által szeretett és fogyasztott „paprikás levet.” Aki ismeretlenül, akár kíváncsiskodó turistaként vetődött oda, ahhoz is volt egy-egy jó szó, és hogy „Honnan jöttél? Ülj le, igyál velünk valamit!”. A rotyogó halászlevek a turistáknak ezúttal is kedvelt fotótémát kínáltak, egyesek még fakanállal és a főzőmesterekkel is pózoltak.
Forrás: Zsiga Ferenc
A rendezvény játékosságát,felszabadultságát és humorát szavakban nehéz visszaadni, de ehhez kapcsolódó érdekes adalék, hogy többen úgy küzdöttek meg a zsűri értékelő, esetenként szelíden bíráló, bíztató szavaival, hogy „Sógor, mondjanak amit akarnak, de te még ilyen jó halászlevet életben nem főztél!”
A rendezvényen senki, még az alkalmi látogatók sem maradtak éhen, hiszen a főszervező Váradi Gyula Bor Ferenc bevonásával legalább 100 főre főzte a kitűnő halászlevet, de a Szittyótér vendéglátóhelyei is megfőzték a maguk mennyiségét. Közte, kicsit rendhagyó módon olyat is találtunk, mint a géderlaki Takács Ferenc szegediesen főzött, „jégszilánkok színeiben pompázó” fantázianévre keresztelt halászléje. Minőségéről csak annyit, hogy az is az utolsó cseppig elfogyott.
Forrás: Zsiga Ferenc
A zsűri elnöke, Blaskó János 16 órakor hirdetett eredményt, amelyből kiderült, hogy erős mezőnyben a 2016. évi Szittyótéri Halászléfőző Verseny első helyezettjének kijáró díjat és oklevelet az akasztói Németh Antal, a második helyezést a Szittyótéren lévő Flick-Flack Étterem, míg a harmadik helyezést a kalocsai Cuki Team, Fábri Sándor nyerte el. A Különdíjra Zakupszky Gábor keceli vállalkozó, étterem tulajdonos volt érdemes.
A Fókuszban Podcast legújabb adásának vendége Dr. Török Lajos és Dr. Szakál Szabolcs, a Kalo-Vet Állatgyógyászati Központ tulajdonos ügyvezető-igazgatói, akikkel az ebek veszettség elleni oltásának fontosságáról és a májusra meghirdetett oltási akcióról beszélgettünk.