A hagyományos foktői falunapból nőtte ki magát a községi sportpályán július 2-án, szombaton első alkalommal megrendezett Tarhonyafőző Fesztivál, a gigantikus mennyiségű és kitűnő ízű lecsós pásztortarhonyát máris a magyarországi, közép-európai rekordok között jegyzik. Ám ettől is fontosabb, hogy maradéktalanul megvalósult az esemény „filozófiája”: barátságban együtt lenni, főzögetni, önfeledten szórakozni, átélni az egy közösséghez tartozás, a „valamennyien foktőiek vagyunk” máshoz nem hasonlítható élményét.
A tavalyi falunapon jött az ötlet, hogy Tarhonyafőző Fesztivállal emlékezzenek a foktőiek „tarhonyások” ragadványnevére, amely az ősökre való mókás emlékezés, közös ünneplés mellett marketing szempontból is egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy a település lakói az ilyen formán elhíresült ősi ételen keresztül is valami csak rájuk jellemzőt alkossanak.
Jelentem, sikerült! Egy minden részletében jól átgondolt és sikeresen megszervezett fesztivált hoztak tető alá a foktőiek, akik az önkormányzat önzetlen munkatársai mellett az ilyen rendezvényekben országos elismerést szerzett Németh József és kitűnő barátai szakértelmére is támaszkodhattak. Az ínycsiklandó finomságok tarhonyára komponálva célkitűzés tehát megvalósult!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek
Bakai Károly polgármester elismerően szólt a fesztivál színes rendezvénykínálatáról, a rekord lecsós pásztortarhonyát főző Németh József, Blaskó János, Bojtor Tibor és Makainé Szabó Mária gasztronómiai szaktekintélyek közreműködéséről, akik egyben a Tarhonyafőző Fesztivál zsűrijét is alkották. Külön kiemelte Kovács Ottó képviselő szervező munkáját, de mint mondta: az eseménynek nem a rekordállítás, sokkal inkább az volt a célja, hogy a foktőiek ezzel a rendezvénnyel is tisztelegjenek elődeik, múltjuk előtt, barátságban együtt legyenek, szórakozzanak, főzögessenek, átéljék az egy közösséghez tartozás, a „valamennyien foktőiek vagyunk” semmihez nem hasonlítható érzését.
A polgármester tréfásan felelevenítette, miért is hívják a foktőieket tarhonyásoknak. A régmúltban gyökerező történet szerint a pityókás férjet megdorgálta az asszony, amiért a búzát még nem vetette el. Az meg fogta a szárított tarhonyával telki zsákot, és elszórta a földön annak rendje-módja szerint. Az igazi baj persze nem abból kerekedett, hogy a búza a kamrában maradt, hanem hogy az asszony mindezt elpletykázta a piacon. Ebből is látható, hogy a férfibűnök áthárításának a faluban is régi hagyománya van.
Ugyan a rendezvény a barátság jegyében született, de azért mindenki annak reményében gyújtott a bogrács alá, hogy a zsűri az ő főztjét találja a legjobbnak.
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek
Ahogy a 15 csapat a 20 féle ételt – természetesen valamennyit tarhonyára komponálva – a zsűri asztalára tette, megkezdődött az értékelés. A nagy kreativitásra valló ételek pontozásos bírálatánál személyesen is ott voltam, ezért igazolhatom: az ítészek rendkívül körültekintően jártak el. Egyebek mellett ilyen mondatok is elhangzottak, hogy „…erősen érzik a marha, a babérlevél íze… a tarhonya nagyon vegetás…” , de természetesen sok volt a dicsérő szó is, és esetenként a vélemények is különböztek. Annyi bizonyos, hogy nem volt olyan „titkos” fűszerkeverék, aminek összetevőire ízlelés alapján Németh József és kollégái ne derítettek volna fényt. Ám még a sokat látott, kóstolt szaktekintélyek is felkapták a fejüket, amikor például Batáné Pálfy Erzsébet tarhonya „vargabélese”, vagy a foktői önkormányzat csapata kapros, túros tarhonyakölteménye édes és sós változatban megérkezett.
Amint az értékelő lapok elkészültek, Németh József Gál Gábort, a magyarországi rekordok.hu regisztrátorát és Bakai Károlyt invitálta az óriás, 500 literes bográcsban főtt, majd egy másikban tálalt, a magyar trikolor színeiben pompázó lecsós pásztortarhonyához, hogy azt megízleljék.
Az osztatlan elismerést követően Németh József az összetevőket is ismertette. Elsőként a foktői asszonyok kézzel készített, 30 kilogramm tarhonyáját méltatta, majd jött a 40 kiló burgonya, 20 kiló hartai füstölt kolbász, 20 kiló császár-, és kenyérszalonna, 20 kiló tölteni való paprika, 10 kiló paradicsom, ugyanennyi vöröshagyma és persze a víz és a fűszerek. Mindösszesen 250 kilogramm, kizárólag magyar élelmiszer került a bográcsba, így Foktőn beteljesült a szlogen: „Magyar asztalra magyar alapanyagot!” A rekordot regisztráló Gál Gábor szerint a foktői lecsós pásztortarhonya végső súlya a főzés közbeni súlyveszteség miatt 216 kilogramm 45 dekagramm volt, ami magyar, egyben közép-európai rekord!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek
A végig jó hangulatban zajló rendezvényen a foktői táncosok autentikus népviseletben léptek fel, majd este 19 órakor a nagyszínpadon Gombos János volt polgármester vette át a Foktő Község Díszpolgára, Kistamás József pedig a Foktő Község Sportjáért kitüntetést. A volt polgármester méltatásakor elhangzott: 17 éves működése alatt kimagasló érdemeket szerzett a község fejlesztésében. Egyebek mellett az ő vezetése idején, a környező községeket megelőzve valósult meg a telefon-, a földgáz-, és szennyvízhálózat beruházás, de a közösségi élet terültén is számos eredmény született.
Kistamás József laudációjában elhangzott: a falu sportjáért tett erőfeszítései példaértékűek. Nyomdokába lépve, az idei évtől immár újra van a községnek önálló futballcsapata, de más szakosztályok is szerveződhetnek. Mindkét kitüntetett munkásságát nehezen szűnő tapssal is elismerte a közönség.
Az foktői I. Tarhonyafőző Fesztivál a Karthago együttes koncertjével zárult. Kis képzelőerővel talán ide illik a Karhago: Ugye eljössz még? című dalában feltett kérdés, amire a válasz: Köszönjük, hogy velünk voltatok, találkozzunk jövőre is!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek
Foktői I. Tarhonya Fesztivál helyezettjei
Népi ételek kategória:
I. Papleány és unokája- Kemény tarhonya
II. Máltai szeretett szolgálat - Tarhonyás sertés hús
III. Kék szalag csapat - Bográcsos tarhonya
Különleges ételek:
I. Samu és Barátai - Csülkös-lábszár tarhonyával
II. Tarhonya vetők - Kukoricás birkapörkölt tarh.
III. Csiri-biri csapat - Mediterrán tarhonyás lecsó
Desszertek kategória:
I. Önkormányzat 2-es csapat - Kapros-túrós tarhonya
II. Batáné Pálfi Erzsébet - Tarhonyás béles
III. Nyald meg a Kanalat Team - Tarhonya felfújt
Vándorserleg SZABADTŰZI LOVAGREND felajánlása:
L.S.T. csapat - Tarhonyás krumpli leves tejfellel, Tarhonyás langaló, Tarhonyás fagyi
Legvidámabb csapat Különdíj: Szaminok csapata