Egy napra ismét a szórakozásé és a gasztronómiáé volt a főszerep Foktőn, ahol július 6-án szombaton az árterületen lévő sportpálya és létesítményei adtak helyet a település legnagyobb közösségi eseményének, a Falunapnak. A színes programsorozatban ezúttal is helyet kapott a tarhonyás ételek főzőversenye, amelyen a kulináris élvezetekről alkotott képzeletünket kicsit felülmúlva, még desszertek is készültek a legendás tarhonyából. Az egész falut megmozgató, a távolabb élő rokonságot hazacsalogató, barátokkal, érdeklődőkkel kiegészített nagyrendezvény résztvevőinek száma a délutáni, esti órákra érte el a csúcsot: a napnyugta utáni koncerteken már több mint ötszázan szórakoztak.
A baráti társaságokkal megtöltött rendezvénysátrak és az önkormányzat nagysátra előtt felállított nagyszínpadon zajló események a rekkenő meleg miatt késő délutánig csak rövid időre csalogatták a résztvevőket a világot jelentő deszkák elé. Az esti programok viszont annál inkább tartósan ott marasztalták a népünnepély egyre csak szaporodó számú közönségét.
A főzőversenybe benevezett 10 csapat tagjai reggel 9 órakor gyújtottak a bográcsok alá, az alkalmi szakácsok a hagyományokhoz híven a tarhonyás ételek retró és újra gondolt változatainak elkészítéséhez fogtak.
A Falunapot Bakai Károly polgármester nyitotta meg délelőtt 10 órakor, majd az óvodások műsora után a kicsik a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület szerkocsijának segítségével előállított habtengerben hűtötték magukat. Az egész nap ingyenesen használható óriás buborék, körhinta, a gyerekeknek szervezett programok még távolabbi településekről is vonzották a kisgyermekes családokat.
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek
A 12 órakor kezdődő ebédkor már a tarhonyás ételek főzőversenye háromtagú zsűrije is döntésre jutott abban a kérdésben, hogy a tarhonyás étel és a tarhonyás desszert kategóriában melyik csapatok teljesítettek a legjobban.
Az első helyezést a Haverock Matyi (Teichter Mátyás) csapat marhalábszár-pörkölt tarhonyával étele érdemelte ki.
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek
A képzeletbeli dobogó második helyére a Kósza kanál (Szalai József, Kovács Ottó) duó lecsós csirke tarhonyás körettel étke került.
A harmadik helyezettnek járó elismerést rakott tarhonyájáért a Nyald meg a kanalam csapat (Mátyásné László Veronika, Husvét Renáta) vette át.
Tarhonyás desszert kategóriában az első Bolvári Mirella tarhonyás citromos álom édessége, második a Nyald meg a kanalam team „tarhomiszu”-ja, a harmadik a Tarhonya(sokk) (Kovács Ottó, Szalai József) tarhonyás túrós meggyes rétese lett.
Délután két órakor a Foktői Hagyományőrző Néptáncegyüttes és a Foktői Vegyeskórus adott műsort, majd 16:30-tól egymást váltva a színpadon öt, a könnyűzenei műfajt képviselő együttes szórakoztatta a közönséget. A Falunapot a legnagyobb látogatószámot vonzó Veracruz Együttes 23 órakor kezdődő, hajnalig tartó koncertje zárta.