Kora délutántól estig tartó színes programot kínál a Hartán január 18-án, szombaton hatodik alkalommal megrendezendő Kolbászfesztivál, amelyen egy éve rekordszámú, 27 csapat indult. Idén január 12-ig viszont a 30. jelentkezőt regisztrálták. A Harta kolbásza cím elnyerése nem kis erőfeszítést igényel a versenybe benevező 4-5 fős csapatoktól, de a résztvevők a legkreatívabb, legjobb megjelenésű csapat címért is versengenek majd. A fesztivál a kolbász mellett a pálinkáról is szól, a szervezők a párlatok versengésénél a kolbászoknál megszokott szoros pontozásra számítanak.
A művelődési házban és a körülötte zajló programokról Ambrus Alíz és Flörich Henrik szervezők tájékoztatták portálunkat.
Mint elmondták, a megnyitó után a szabályok ismertetése és a hús kiosztása történik.
AZ ÖNKORMÁNYZAT CSAPATONKÉNT 6 KILOGRAMM HÚST, ZSIRADÉKOT, PLUSZ BELET ÉS SÖRASZTALT BIZTOSÍT, DE ETTŐL JÓVAL TÖBB KOLBÁSZ ÉS EGYÉB FINOMSÁG KÉSZÜL.
Ugyan nagy az érdeklődés, de egyetlen jelentkezőt sem utasítanak vissza, már szervezik a sátor megnagyobbítását.
A HARTAI ÉS A KÖRNYÉKBELI VENDÉGHÁZAK LASSAN MEGTELNEK, EZÉRT AKI TÁVOLABBRÓL ÉRKEZIK, ANNAK ÉRDEMES MIELŐBB SZÁLLÁST FOGLALNI.
Aki szeretné, az meg is sütheti a csapat által betöltött kolbászt.
A nagyközönség számára megnyitott Kolbászháznál és a versenyen indulók asztalainál kóstoló is fogadja majd a látogatókat. Korábban elkészített hurka, kolbász, sonka, sajt és egyéb finomságok kóstolására, illetve vásárlására nyílik lehetőség.
A kolbásztöltő verseny 13:30- kor kezdődik, a pálinkaversenybe benevezett párlatokat szombaton 15 óráig lehet leadni.
A kolbásztálak 16 órakor kerülnek a zsűri elé. A kolbásztöltő verseny eredményhirdetése 17:30-kor kezdődik. A díjazott kategóriák közül a legrangosabb a Harta kolbásza I-III. helyezés, de valamennyi résztvevő elismerő oklevélben részesül.
A különdíjak sem elhanyagolhatóak, hiszen a legkreatívabb, legjobb generációs, legjobb megjelenésű, legjobb hangulatú csapatok elismerései is kiosztásra kerülnek. Emellett a zsűri a legszebb tálalást, a legszebben díszített asztalt is kiválasztja, és az értékeléskor ezt is elismeri, méltatja.
FONTOS SZABÁLY, HOGY A KOLBÁSZHÚS ELKÉSZÍTÉSÉNÉL KIZÁRÓLAG KÉZI DARÁLÓ HASZNÁLHATÓ, TEHÁT A HAGYOMÁNYŐRZÉS ENNÉL A MUNKAFOLYAMATNÁL IS ELŐTÉRBE KERÜL.
Természetesen egész délután kürtöskalács, sült kolbász, lángos, pecsenye, forralt bor várja majd az egyéni és a családjukkal, barátaikkal érkező látogatókat – mondta Ambrus Aliz.
A főszervező arról is beszámolt, hogy kolbászfesztivál nem csak a gasztronómiáról szól. Olyan kulturális esemény is, amelyen a Hartai Hagyományőrző Egyesület csoportjai mellett a kerekegyházi Kereki nótások is fellépnek, de a program gerinceként élőzene melletti gyerek és felnőtt táncház is lesz majd.
Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc
Képeink a tavalyi Hartai Kolbászfesztivál készültek.