Kalocsa és a környékbeli önkormányzatok képviselőinek jelenlétében pénteken délelőtt ünnepélyesen megnyitották Kalocsa vendéglátásának neves színfoltját, a Juca néni csárdáját, amely kívül-belül megújulva, immár nemcsak szezonálisan várja a vendégeket. Szász Annamária, a családi vállalkozásként működő Duna Party Kft. tulajdonos-ügyvezetője köszöntőjében felelevenítette, hogy a vendégek a csárdával és a nagy pajta épülettel újra olyan teret vehetnek birtokba, mely rendkívül sok színvonalas rendezvénynek adott és remélhetőleg ad majd otthont a jövőben.
Szász Annamária portálunknak elmondta: az épületegyüttes megvásárlása, felújítása annak az átfogó családi koncepciónak a része, hogy Kalocsán, úgyis mint a világhírű magyaros népi megjelenítés és a paprika fővárosában újra kell lennie egy olyan helynek, ahol a hagyomány, kultúra, a ránk jellemző gasztronómia, szórakozás és pihenés együtt válik elérhetővé a városunkba látogatók és az itt élők számára.
Ennek jegyében a csárda paraszti hagyományokat idéző külső homlokzata és nádteteje, belső berendezése csak megújult, de mindenben megtartotta eredeti rusztikus formavilágát.
Ám mint az újra rakott nádtető, a felújított bútorzat, a 21. század igényeihez igazított vizesblokkok, bárpultok és nem utolsó sorban a legújabb technológiával felszerelt konyha mutatja, itt a nosztalgikus érzések már a vendéglátás egy új dimenziójával párosulnak.
A vendégek a Duna-part gyönyörű zöld környezetének ölelésében, kitűnő, akár zárt parkoló igénybevétele mellett szórakozhatnak, fogyaszthatják el az elsősorban magyaros ételekre alapított fogásokat.
És hogy a Juca néni csárdáját ne csak egyedi megjelenése, harmonikus, vendégbarát kialakítása, nagy rendezvények megtartására is alkalmas alapterülete tegye kiemelkedővé a többi vendéglátóhely közül, mindent megtettek annak érdekében, hogy az itt felszolgált ételek és italok, maga a kiszolgálás is magas színvonalat képviseljen.
A nyitórendezvény alkalmat adott arra is, hogy a tulajdonos üzletasszony bemutassa a kitűnő szakemberek hírében álló szakácsokat: a dunaszentbenedeki Ifj. Kovács Miklós séfet, akinek munkáját Kelp Roland és Dán Adrienn segítik.
Az étlapon szereplő ételek arról árulkodnak, hogy a csárda elsősorban a gasztronómia hagyományos, magyaros ételeit vonultatja fel.
Mindezt azzal megcifrázva, hogy a kalocsai tradíciókat őrző paprikás ételek és a csárda névadójának, Juca néninek a hírnevét megalapozó Duna-menti (kalocsai) halászlé is vendégbarát áron rendelhető.
Ifjabb Kovács Miklós séf bemutatkozásakor arra hívta fel a figyelmet, hogy a város vendéglátásának kuriózumaként a Juca néni csárdájának konyhájában a legújabb konyhatechnológiai eljárást, a szuvidolást is alkalmazzák. Az eljárás lényege, hogy a főzésre előkészített, vákuumban tartott alapanyagot 60 fok körüli, egyenletesen meleg vízfürdőben, akár 6-8 órán keresztül előfőzik, majd azt ezt követően lehet hirtelen átsütni, grillezni. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy az alapanyag az ízét, beltartalmát szinte hiánytalanul megőrizze. [Ha valamit rosszul írtam volna, az természetesen nem a séf hibája, csak az én hozzá nem értésem, figyelmetlenségem eredménye - A szerk.]
Fontos változás az újra nyitott Juca néni csárdája életében, hogy nem szezonálisan működik, a tél beköszönte ellenére egész héten, hétvégén hosszabbított nyitva tartással fogadja a vendégeket.
A csárda a közelgő ünnepekre is gondolt,
máris lehet a karácsonyi sültes tálakat rendelni!