2024. 09. 19. csütörtök
Vilhelmina
: 394 Ft   : 354 Ft Benzin: 596.6 Ft/l   Dízel: 600 Ft/l   Írjon nekünk

Ez nem piskóta: Fekete Anikó mestercukrász húsvéti ötletei

Balogh József  |  2021. 04. 02., 08:50

Közeleg a húsvét, amely idén is különleges színezetet kap a koronavírus-járvány miatt. A szigorú korlátozások sajnos kihatnak a meghitt családi összejövetelek, a nagy közös ebédek megtartására is. Ám a magyar ember sohasem felejtkezik meg a hasáról, kiváltképp, ha a finomságot a szeretteivel is megoszthatja.

Fekete Anikó kiváló cukrász, már több mint három évtizede gyakorolja mesterségét. Életében mind szakemberként, mind oktatóként, de családanyaként is központi szerepet játszik a süteménykészítés. Anikó segítségével igyekeztünk utánajárni, milyen úton haladnak a magyar húsvéti szokások. Természetesen nem állhattuk ki, hogy egy ilyen sokat látott mestertől kiköveteljünk egy olyan, vélhetően sikerre ítélt receptet, amit megoszthatunk olvasóinkkal.

Mit jelent a húsvét egy cukrász számára?

Mint egész évben a többi fáradtságos nap: munka, munka és munka. Igaz, mi is megérezzük a koronavírus-járvány hatásait.


Melyek az ünnep népszerűbb süteményei, édességei?

Úgy gondolom, hogy a nehéz téli sütemények után ilyenkor mindenki ki van éhezve valami könnyebbre. Ha tradícióról beszélünk, akkor ott vannak a túrós sütemények. Például a Rákóczi-túrós. Kedveltek még a pite tésztával készült finomságok, illetve a tojáslikőrrel dúsított krémek. Esetleg a rétesek, és természetesen a kalács.

Mennyit, és miben változtak a szokások, akár évtizedekre visszamenőleg?

Szerintem annyiban mindenképp másabb a helyzet, hogy az emberek keresik a házias ízeket. Egyre inkább kérik, hogy ne legyen benne adalékanyag. Folyamatosan nő a kereslet a paleo megoldásokra. Rengeteg lehetősége van már a liszt-, vagy tejmentes fogyasztóknak is. Érezhetően elvárás lett, hogy inkább többet fizetnek, de az a krém tényleg legyen finom, a piskótában tényleg legyen ott a tojás.


Mi a jellemzőbb manapság: a cukrászda nyújtotta kényelmet igénybe venni, vagy otthon kipróbálni az alkotás örömét?

Egy időben nagyon elmentünk a dizájn felé, hiszen az ember a szemével vásárol. De én úgy gondolom, hogy igenis fontos a beltartalom, a minőség. A mai horror árak (drágák a minőségi alapanyagok) mellett el kell dönteni, hogy otthon megpróbáljuk-e az alkotást, vagy egy cukrászt kérünk fel erre a feladatra. Nekem is van, aki azt mondja, hogy ő majd azt otthon megcsinálja. Aztán legközelebb megkér, hogy mégis inkább én csináljak neki egy díszesebbet, és mert szeretik az ízvilágomat. A tavalyi év annyiban más volt, hogy miközben be voltak zárkózva a járvány miatt, sokan kipróbálták a süteménykészítési tudásukat.

Egy kezdőnek milyen édesség készítését érdemes az elsők között kipróbálni?

Én a könnyedebb és gyümölcsös sütiket javaslom. A mai világban mindenki szeretne fitt és üde lenni. Ezen a területen pedig nincsenek határok. Az ízek kombinációja végtelen. A menta és a bazsalikom is megjelent, mint ízesítő fűszer, a desszertek esetében.


Húsvétkor jellegzetes kalocsai sütemény van az asztalon?

Alapvetően majd’ minden tájegységnek megvan a saját kis cukrászterméke. Kalocsán ezt én még nem mértem fel. Talán a túró, ami nálunk talán fokozottabban megjelenik az ünnepi asztalon. Alapvetően azt hiszem, hogy a karácsonnyal ellentétben húsvétkor sokkal inkább hangsúlyt kapnak a családi szokások.

Pár héttel ezelőtt nyilatkoztál az amerikai fánkok növekvő népszerűségéről. Van olyan külföldi húsvéti finomság, amit érdemes lenne meghonosítani?

Én azt mondom, hogy alapvetően máshol sem különítenek el csak erre az ünnepre jellemző édességeket. Igaz, az olaszoktól a különböző tojáslikőrös, forrázott fánk tésztájú, pisztáciás édességeket talán érdemes lenne átvenni.

Személyes kedvenced van-e a húsvéti finomságok között?

A sonka! A viccet félretéve, nagyon szeretem a Rákóczi-túróst. Kedvencem a túró, a vanília és a gyümölcs együttese.


Te magad mit készítesz a családnak az ünnep alkalmából? Lesz rá időd egyáltalán?

Nos, nagyon könnyű helyzetben vagyok. A lányom már 21 éves. Panka szeretne a nyomdokaimba lépni. Mostanság sokat segít nekem, én pedig próbálom átadni neki azt, amit csak tudok. Szereti csinálni, vendéglátósként végzett, és még előtte áll a cukrász-technikusi oklevél megszerzése.


Egy üzenet a cukrászpályára készülőknek, vagy az otthoni hobbi cukrászoknak?

Harmincnyolc éve vagyok ebben a szakmában, a lányom lassan felnő. Most is tanulok, hiszen ez egy örök dolog. Ehhez nem feltétlenül kell iskolába járni. Én elmentem a falvakba a nénikhez, hogy ellessem a grillázskészítés fortélyait. Fontos a kíváncsiság, ahogy az is, hogy megfelelő eszközökkel és lelkesedéssel lássunk hozzá a sütéshez, főzéshez.

Búcsúzóul elmondom a tojáslikőrös húsvéti kosárka készítésének receptjét.

Tészta:

300 g liszt/rizsliszt, 200 g laktózmentes vaj, 100 g porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás sárgája

A hozzávalókat összegyúrjuk, hűtőben pihentetjük fél órát. Kinyújtjuk és kosárformába téve, 180 fokon, 15 perc alatt kisütjük.

Töltelék:

1,5 dl rizstej, 6 dkg cukor, 4 db tojássárgája, 5 dkg fehércsoki, 25 dkg növényi „mascarpone” vagy krémsajt, 1 dl tojáslikőr, 1 dl víz, 1,5 dkg zselatin, 2 dl növényi habtejszín.

A felsorolt anyagokat gőz felett felfőzzük, majd kihűtjük. A vízben felmelegítjük a zselatint és a kihűlt masszához keverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a felvert növényi tejszínhabot. Ezt a krémet töltjük a kosarakba. 1-2 órát a hűtőben fagyasztjuk, majd tetszés szerint díszítjük. (Friss gyümölcs, színes tojások, menta levél, csoki tojások, stb.)

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 09. 16., 18:08
A kollektív emlékezet a 2002. augusztus 20-án Meszesnél mért 860 centiméteres magas vízállást is őrzi; akkor homokzsákos bevédéssel sikerült megakadályozni, hogy a Kék-Duna Vendéglőbe és más ingatlanokba betörjön a víz.
2024. 09. 15., 11:33
A kóstolással egybekötött főzőverseny több mint negyedszázados múltja, a szervezők és a résztvevők elkötelezettsége idén is azt igazolta, hogy hungarikumunk, híres fűszernövényünk ünnepe egyben a magyar gasztronómia, a magyar paprikás ételek ünnepnapja is.
2024-09-14 17:51:00
Már az előző télen és az idei nyáron is tíznél több meghatározó játékosa fordított hátat a Főnix SE Foktő vármegyei másodosztályú csapatának és keresett új egyesületet magának.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 09. 18., 18:49
A Dunán levonuló árhullám miatt a gemenci vadállomány védelmében, a közúti balesetek érdekében Bács-Kiskun Vármegyében forgalomkorlátozást vezetnek be. Még >>>
2024. 09. 18., 18:27
Beton villanyoszlop dőlt ki Foktőn, arra lehet számítani egy darabig, hogy nem lesz áram. Még >>>
2024. 09. 18., 13:53
„Egyik bűn sem elfogadható, botrányos és súlyosan árt az egyháznak.” Még >>>
2024. 09. 18., 13:35
Cigarettával tömött román szatyrok, bőröndök és szerszámosládák kerültek elő. Még >>>
2024. 09. 17., 08:46
Az adóellenőrök megjelenése hivatali munkaidőn túl és a hétvégén is várható. Még >>>
2024. 09. 16., 17:49
Térségünkben is a mindenkori legnagyobb vízállás közelében várják a tetőzést. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK