Verőcén, a „Duna-kanyar kapujában”, a Csattogó-völgyben április 22-24-én rendezték meg a Vendéglátó-ipari Szakképző Intézmények XIV. Kárpát-medencei, Szabadtéri Tóth Jutka Emlékversenyét. A szomszédos országok csapatait is fogadó versenyt a Szabadtűzi Lovagrend szervezte. A szépséges környezetben szép eredmények születtek, más elismerések mellett a Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája négy fős „Kalocsai fiúk” csapata két ezüstéremmel tért haza.
Németh József Venesz-díjas gasztronómiai szakember, mint a Szabadtűzi Lovagrend által delegált zsűri elnök portálunkat arról tájékoztatta: örül a „Kalocsai fiúk” sikerének, akik tavaly ugyanerről a versenyről bronz éremmel tértek haza. Idén a kossuthos szakács-jelöltek két ezüst kupát nyertek, az egyiket sült ételek, a másikat bográcsos ételek kategóriában. Mindkét kategóriában háromfogásos, a csapat által összeállított ételsort kellett elkészíteni az előírt alapanyagokból szabadtéren, szabadtűzön, elektromos főzőeszközök használata nélkül.
A kalocsai Németh József szerint a tanulóknak nem volt egyszerű dolguk, ugyanis az ételsorokat az előre megadott nyersanyagkosárból, azok 90 százalékos felhasználása mellett kellett megsütni, megfőzni. Ezen felül a zsűri a hagyományt, a higiéniát, a díszítést, a tálalást és az újszerűséget is pontozta. A Kalocsai fiúk sikere azért is figyelemreméltó, mert városunk szakácstanulói nagy nevű fővárosi, szegedi, győri, pécsi éttermek szakácsjelöltjeivel szinte fej-fej mellett versenyeztek, de a határon túlról, Vajdaságból, Erdélyből, Kárpát-aljáról is felkészült csapatok érkeztek.
Németh József azt is fontosnak tartotta hangsúlyozni: a zsűri másik tagja a Szakmáron élő Blaskó János Venesz-díjas mesterszakács volt, akivel kíváncsisággal vegyes izgalommal figyelték, hogy a csapatok miként oldják meg az őket főzés közben ért meglepetés feladatot. A csapat egy tagjának a megadott nyersanyagokból kellett összeállítania és elkészítenie egy fantázia ételt, amit a többiekkel együtt kellett elfogyasztani. A másik meglepetés feladat kicsit egyszerűbb volt, egy tojás-tesztlap kitöltése után különböző tojásokat, tyúk, kacsa, liba, fürj, fácán tojást kellett felismerni.
A „Kalocsai fiúk” által is elkészített két ételsorhoz három meglepetés nyersanyagot is odacsaptak, amiből kettőt kötelező volt felhasználni. Ám hogy melyik kettőt, azon bizony jól el kellett gondolkodni. Németh József a háromnapos verseny mérlegét megvonva annak az örömének adott hangot: a verőcei verseny ismét sokat hozzáadott ahhoz, hogy a Szabadtűzi Lovagrend a tanulók szakmai fejlődését az iskolapadon és a tankonyhán túl is segítse, a szakács-jelöltekben egyfajta elkötelezettség alakuljon ki a magyar gasztronómia legnemesebb értékei iránt.
Baranyiné Hellényi Viktória, a Kossuth középiskola tagintézményvezető-helyettese a Németh Józseftől kapott információkat azzal egészítette ki: A „Kalocsai fiúk” csapat Ócsai Norbert István, Rőthy Szabolcs, Torják Erik Benjámin 3/11.D osztályos tanulókból és Kacsora Csaba 2/10.D osztályos tanulóból állt, felkészítő tanáruk Molnár Pál szakoktató volt. A kossuthos diákok az összesített eredményük alapján a 7. helyezést érték el, ami ha figyelembe vesszük, hogy 22 csapat indult, mind a tanulóknak, mind az intézménynek egyértelmű visszajelzése annak, hogy az iskolában folyó szakmai felkészítő munka országos és nemzetközi mezőnyben is megállja a helyét.