Itt találod az összes cikket a „Németh József” témában!
A hagyományos arany, ezüst és bronz bográcsdíj és más elismerések mellett a hazánkban csak itt elérhető szakmai díj, az ínyesmester címet is ki lehet majd érdemelni.
A Viski Károly Múzeum több relikviát, térképet, dokumentumot másik múzeumoktól kölcsönzött, hogy a paprika történetét nagyobb kitekintéssel tudja bemutatni.
A nagyszínpad felé tartóknak nem lehetett nem észrevenni a felvezető sétányon elhelyezett óriásbográcsot és a körülötte forgolódó népes csapatot, hiszen már kora reggel megkezdődött az 500 kilogramm szürkemarhahúsból készített, 2024 adag szürkemarha -paprikás elkészítése.
A mostani 2024 adaghoz 5 mázsa hús szükséges, ami gigantikus mennyiség, és a 20 évvel ezelőttihez hasonlóan nemzetközi összefogással készül.
A szerbiai indulók a versenyt nemzetközivé léptették elő.
A ’70-es évek eleji városi sakkélet újjászervezője Kalocsán, aki a Kalocsai SE csapatának szakosztályvezetője volt.
Németh József: A Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. helyzete stabil, semmilyen probléma nincs, az elmúlt években elért mintegy 100 milliós eredményszint az idei évben is meg lesz.
Az anonim rangsorolásnál nem feltétlenül a drága alapanyagokból készült étkek élveztek prioritást, sokkal inkább az akár több száz éves tradíciókhoz való ragaszkodás, az egyszerű paraszti konyha remekeihez való visszatérés.
Az együttműködő lovagrendek díszsorfala övezte színpadon köszöntőt mondott dr. Filvig Géza polgármester.
A XXV. Jubileumi Paprikás Ételek Főzőversenyére több mint 60 csapat nevezett az ország különböző pontjairól, de határokon túlról is érkeztek főzőcsapatok, hogy együtt ünnepeljék városunk hungarikumát, a kalocsai fűszerpaprikát.
Hacsak az időjárás nem szól közbe, minden adott lesz ahhoz, hogy a város történetének egyik legsikeresebb, a paprika köré szervezett eseménye szeptember 8-án elinduljon az Érsekkertben.
Jubileumhoz méltó gasztronómiai versengés és szakmai seregszemle adja majd a 25. Paprikafesztivál gerincét. Lesz kóstolási lehetőség, a paprikás étkeken túl egy sor érdekesség, például az ország tortája is terítékre kerül. Idén új díjat is alapítanak, és az eddigi bajnokok is bemutatják, mit tanultak a győzelmük óta eltelt időben, és jelen lesz a paprikamalmi szakma is. Portálunkat Németh József főszervező tájékoztatta az újdonságokról.
Ilyen még nem volt Kalocsán: a Blue Knights LE MC az Érsekkertben tartotta meg motoros családi napját, amelyhez a fegyveres testületek tagjait tömörítő IPA országos szervezet hagyományos főzőversenyével – itt paprikás felhanggal –, a Country Road együttes pedig monstre születésnapi koncertjével kapcsolódik be.
Sükösdön nem is annyira a versengés vonzotta a csapatokat, baráti, kollegiális társaságokat, akik inkább a közös főzésre, jóízű evésre, ivásra tették a hangsúlyt, szorosabbra fűzve a meglévő, vagy éppen frissen kötött barátságokat.
A jelentős ipari létesítményre, annak városközponti elhelyezkedésére figyelemmel a Megyei Műveletirányítás a kalocsai hivatásos tűzoltók mellett a solti és a kiskőrösi lánglovagokat is riasztotta.
Az elmúlt év nehézségeket okozott, szerencsére túléltük. A zöldség ágazatokra rendkívüli módon hatott az időjárás.
A rendelkezésre álló idő elegendő lesz arra, a teraszok ülőhelyeit úgy alakítsák ki, hogy a vendégek közötti védőtávolság meglegyen.
„Az elmúlt 8 évben a vendéglátás hatalmas fejlődésen ment keresztül mind technológiailag, mind pedig az élelmiszerbiztonságot tekintve is.”
Az ország minden részéről, Győrtől Kapuváron át Miskolcig sok helyről, de határon túlról, a testvértelepülésekről is érkeznek főzőcsapatok.
A jelentős tűz eloltásán három város tűzoltói három órán át dolgoztak.
Dr. Nagy István agrárminiszter és Font Sándor országgyűlési képviselő, a mezőgazdasági bizottság elnöke részvételével a magyar fűszerpaprika termeltetés jövőjéről tartottak szűk körű tanácskozást Kalocsán.
A Békés Kalocsáért Egyesület megtévesztő, félreérthető módon tüntetett fel nagy cégeket a támogatói között a december 15-i ingyenes ételosztásra felhívó meghívóján. Ezt az érintett cégek vezetői közül többen inkorrekt eljárásnak tartják.
Idén is a jó kalocsai paprika és a magyaros ételek nemes kapcsolatának ápolása, a paprikával való főzés kreativitásának kibontakoztatása volt a főzőverseny fő célja.
Deák Tímea és Blaskó János személyében két új, a fűszerpaprika iránt elkötelezett taggal bővült a Kalocsai Szent István Paprika Lovagrend. A lovagokat hagyományosan a Paprikafesztivál fő napján ünnepélyes fogadalomtételt követően avatták fel.
A kalocsai, országosan is az egyik legerősebb mezőnyt felvonultató főzőversenynek komoly tekintélye van a magyar gasztronómiában, rangot ad annak, aki benevez.
Összesen 310 millió forint értékben végezett kapacitásbővítő beruházásokat a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. az elmúlt évben. A fejlesztés eredményeként az eddigi évi 300 tonna fölé emelkedhet a paprikaőrleményen kívüli, csomagolt szárított zöldségek előállítása.
A huszonkilencedik fesztivál programját már bemutatták a szervezők, jelenleg a főzőversenyekre várják a nevezéseket.
Az augusztus 20-ai, ünnepélyes képviselő-testületi ülésen a Városháza dísztermében adták át a városért végzett munka elismerését jelképező kitüntető okleveleket és bronzplaketteket.
Néhány hét múlva megkezdődhet a kalocsai paprika betakarítása. Az ez évi felvásárlási árak a tavalyihoz hasonlóan alakulnak.
Az ország egyik legnagyobb gasztronómiai régiója, a Déli régió elnökének ismét a kalocsai Németh Józsefet választották.
Az ételsorokat az előírt alapanyagokból szabadtéren, szabadtűzön, elektromos főzőeszközök használata nélkül kellett elkészíteni, miközben meglepetés feladatok is voltak.
Az idei székelykeresztúri Böllérfesztiválra egy kiemelkedő kvalitásokkal rendelkező főzőcsapat indul Kalocsáról.
Kalocsa a paprikával bevetett területek nagyságát tekintve már évek óta vesztésre áll Bátyával, Fajsszal és Miskével szemben, a történelmi előzményekhez visszatérve ismét Bátya van a tájkörzet paprikatermesztésének élvonalában.
Bár a feldolgozott fűszerpaprika-mennyiség ma árnyéka egykori mértékének és a több ezres dolgozói létszám is a múlté – Kalocsa regionálisan meghatározó vállalata tudja, hogyan érvényesüljön a piacon.
Kalocsa olyan főzőversenyt rendezett, ami nemcsak hangulatában, hanem az elkészített ételek színvonalát tekintve is lázba hozta a szakmát.
A Kalocsai Szent István Paprika Lovagrend népes tábora idén is két új, a fűszerpaprika iránt elkötelezett taggal bővült. A lovagokat ezúttal is Németh József, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. elnök-vezérigazgatója avatta fel.
A Bátyai IX. Országos Fokhagymafesztivál és Falunap a közel 40 fokos meleg ellenére tömegeket vonzott.
A mindig is fontos útvonalak kereszteződésében lévő város a két évtizedes évforduló alkalmával mindazt bemutatta és felvonultatta, ami miatt Solt a járás északi részének meghatározó gazdasági, közigazgatási és kulturális centruma.
Tavasszal még nagyon bizakodó volt a vállaltvezető – ma is az, de nem sok tényező könnyíti a munkát.
Maradéktalanul megvalósult a rendezvény célja: barátságban együtt lenni, büszkén átélni az egy közösséghez tartozás, itt mindenki foktői ”tarhonyás”, mindenki foktőért van élményét.
A lényeg pedig a feltételes mód! Merthogy egyes részei iránt vannak érdeklődők, a gigabefektető még várat magára, pedig…
A jelenleg is működő szárító részleghez egy 500 négyzetméter alapterületű üzemrészt építenek. Elsősorban a csomagolt szárított zöldségekből állítanak elő többet.
Helyi vállalkozások vezetőinek meghívásával fórumot tartottak tegnap a Városházán a helyi ipari építményadó mértékének tervezett emeléséről dr. Bálint József kezdeményezésére. Nagy a távolság a polgármester és a vállalkozások álláspontjai közt.
Németh Józsefet a főzőverseny értékelésére kértük, és persze a sokak által várt eredményekről kérdeztük.
Gazdag kulturális körítéssel tálalták a szervezők az idei Paprikafesztivált és az annak gerincét adó Paprikás Ételek Főzőversenyét. Így telt a szombat.
Miközben szombaton 11 órakor több mint száz bográcsban, főzőedényben rotyogtak a finomabbnál finomabb ételek, a programelemet szponzoráló Tarr Kft. jóvoltából Bede Róbert is fakanalat, no’ meg mikrofont ragadott, hogy több mint két órán át tanítgassa, szórakoztassa az időközben folyton változó közönséget.
Bizonyára kiszúrta már a szokásos esti sétán, netán a gyermekkel úton a játszótérre, hogy valami megváltozott a Platán Rendezvényközpont körül…
Az ezúttal is bebizonyosodott, a fesztivál a maga főzőversenyével, a gazdag és értékes nemzetiségi hagyományok táncban, dalban és gasztronómiában való felelevenítésével olyan kuriózumnak számít, ami egy kisebb településre is képes tömegeket csábítani.
Hagyományőrző kishalászok, íjász és solymász bemutató, halászléfőző verseny, sokféle kulturális program, kirakodóvásár, gyermekprogramok, eszem-iszom, dínomdánom remek hangulatban hajnalig: a jelek szerint Szent Jakab valóban pártfogásába vette Fajsz népünnepélyét.
Az első esküvők, rendezvények, kiállítások, tárlatok biztató jelei annak, hogy az egykor népszerű vendéglátóhely, immár 21. századi köntösben, kulturális funkcióval bővítve méltó lesz tömegeket vonzó, legendás múltjához.
Az eseménynek az volt a célja, hogy a foktőiek ezzel a rendezvénnyel is tisztelegjenek elődeik, múltjuk előtt, barátságban együtt legyenek, szórakozzanak, főzögessenek, átéljék az egy közösséghez tartozás, a „valamennyien foktőiek vagyunk” semmihez nem hasonlítható érzését.
Idén új színfolttal bővül a hagyományosan megrendezésre kerülő falunap Foktőn. A július 2-i eseményre tarhonyafőző versenyt hirdetnek, a „foktői tarhonyások” ragadványnevükhöz híven a pásztortarhonya főzés fortélyaiban is összemérik tudásukat.
Férfiember számára aligha van jobb program Solton a március 15.-e körüli napokban, minthogy részt vegyen a közel 120 éves múltra visszatekintő bórkóstoló vacsorán.
Pénteken az Öko Pont megújult épületében rendezte be ideiglenes állomáshelyét a Mikulás, hogy ott várja a kalocsai gyerekeket, akik közül rengetegen el is jöttek ide szüleikkel, hogy találkozhassanak a nagyszakállúval. Lovas hintózástól a palacsintán át a csillámtetoválásig sok-sok izgalom várta őket.
Magas színvonal, díjeső a főzőversenyeken, rekord és főző show – szokás szerint a konyhaművészet állt a fesztivál fókuszában.
A Paprikafesztivál első napján a TV Paprika séfje tartott gasztro bemutatót.