A Kalocsai Paprikafesztiválok történetében idén huszonegyedik alkalommal rendezték meg a Paprikás Ételek Főzőversenyét, amelyről a két évtizedes pályafutását követő évben nem túlzás azt mondani: Kalocsa a szó szoros értelmében országosan is tarolt az idei szezonban. Olyan főzőversenyt rendezett, ami nemcsak hangulatában, hanem az elkészített ételek színvonalát tekintve is lázba hozta a szakmát. Mindez azoknak a híres szakácsoknak, gasztronómiai szaktekintélyeknek a sommázott véleménye, akik közül többen már a nagyvilágban is hírnevet, elismerést szereztek. A zsűrit alkotó tizenkettő, Győrből, Budapestről, Pécsről és más nagyvárosok híres éttermeiből érkező, sokat látott és tapasztalt szakácsok a kitűnő eredményt azzal magyarázták: a sikerhez a főzés szeretete mellett az a végtelen lelkesedés, szenvedély, nem utolsó sorban kiváló csapatmunka, szakmai alázat kellett, amellyel így összesen Kalocsán találkoztak.
– Nem szabad elhallgatni persze azt sem, hogy a kalocsai főzőverseny mára olyan hírnevet szerzett, elismerést vívott ki magának, amelyet az egy-egy étel elkészítésében szinte utánozhatatlant produkáló hobbiszakácsok mellett már a szakmát hivatásszerűen űzők is rangosnak ítélnek, éppen ezért részt vesznek rajta. Ennek, és a főzőverseny motorjának, Németh Józsefnek köszönhető, hogy Kalocsa immár a magyar gasztronómiai kreativitásnak, innovációnak is az egyik fontos városa – mondta Dósza József mesterszakács.
Aki kint volt a rendezvényen, az maga is megtapasztalhatta, hogy a 10 óra körüli eső ugyan némi rémületet keltett, de az sem vette el a kedvét annak a közel 150 főzőnek, akik több mint 60 főzőcsapatot alkottak. Idén abban is más volt a versengés, hogy azon Kalocsa hagyományos testvérvárosai mellett legújabb partnertelepülésünk, a közép-olaszországi, ugyancsak paprikatermesztéséről ismert Altino főzőlegényei is részt vettek.
A főzőverseny abban is nagyot változott, hogy több főzőcsapat hatalmas, már csak lakodalmas sátorba beférő vendégsereget hívott össze. Ebből adódóan nem csak jót és jól kellett főzni, hanem eleget is. A baráti beszélgetésekből azt lehetett leszűrni, hogy a „Kalocsa tudat” ébren tartásának fontos helyszíne a Paprikafesztivál. Ám még ettől is fontosabb a társaságokat fehérasztalhoz ültető főzőverseny, amely kitűnő alkalom arra, hogy a lokálpatriotizmus büszke érzésével legalább egy évre megszívjuk magunkat.
Hogy nem állunk messze az igazságtól, azt azok a hangosabbnál hangosabb ovációk is igazolják, amelyek a díjak átadását kísérték.
Őszintén szólva ez utóbbi jócskán feladja a leckét, mert annyi díjat, elismerést osztottak ki, hogy azokat teljes körűen nehéz felsorolni.
Mint a főzőversenyt elsőként értékelő Dósza József mesterszakács szavaiból megtudhattuk: a két sörasztalt zsúfolásig megtöltő kupákból, érmekből és oklevelekből még így is csak a résztvevők közel felének jutott, holott ha egy másik pontozási rendszert követnek, a kitűnőbbnél kitűnőbb ételek miatt mindenki legalább bronzbogrács díjat kap. A mesterszakács meg is ragadta az alkalmat, hogy dr. Bálint József polgármester és a szervezők figyelmét felhívja arra: jövőre már a szerinte igazságosabb értékelési rendszert kellene követni.
A díjkiosztásra szépen felsorakozott zsűri az érdeklődés felcsigázására azt az egyébként jól működő módszert követte, hogy valamennyi kategóriában a legrangosabb elismeréseket hagyta utoljára.
Ezen mi fordítunk, így kezdhetjük is azzal, ami eddig még nem volt:
idén a főzőverseny királyát is megválasztották, amelyhez király palást ugyan nem, viszont kalocsai motívumokkal díszített porcelán korona, jogar és alma azért járt.
Ezt az elismerést, amely a vándorkupával együtt a Kalocsai Paprikás Ételek Főzőverseny fődíja, a budapesti Kócos burgzsandárok főzsandárja vehette át, az ő fejére került a korona.
A kalocsai főzőversenyen 2013 óta a legjobb gasztronómiai teljesítményt nyújtó csapatnak adják a Lovagrendek kardját. A díszes kard vándordíjat idén a Súlyos sasok csapata kapta.
A Kalocsai Paprikás Ételek Főzőversenye Ínyencmestere címet, a főzőverseny legmagasabb szakmai díját a Szabadtűzi Lovagrend csapata érdemelte ki. Természetese ennek a díjnak is elengedhetetlen része volt a díszes kupa és a merített, antikolt papírra nyomtatott oklevél.
A díjak között külön kategóriát képező Rubin diplomát Gyuricza Tibor bajai főzőmester vette át, akit produktuma elismeréseként a Kalocsai Szent István Paprika Lovagrend két tagja tiszteletbeli paprika lovaggá fogadott. A díjátadó ünnepség Gyuricza Tibor fogadalomtétele után folytatódott.
A Magyar Gasztronómiai Szövetség Pest Megyei Szervezete szakmai különdíját az Egerből érkezett Erős csapatnak nyújtották át. Amit feltálaltak, az a zsűri értékelése szerint a legrangosabb külföldi versenyeken is megállta volna a helyét.
Aranybogrács díjban részesült az Erős csapat, az ifjúsági csapatok közül felnőtt kategóriában aranybogrács díjat nyert Aranyfakanalak csapat, Benke Csaba, a Haris Team II csapat és a Bugaci pásztortarhonya csapat.
Ezüstbogrács díjat a Vajdaságból érkezett Royal Gasztro csapatnak, a Tavaszi Érics csapatnak, a Pestlőrinci pálinkások csapatnak, a Jobbik Kalocsai Szervezete II. csapatnak és a Fatális csapatnak adtak át.
Bronzbogrács díjat a bajai Jópofa srácok csapat, az olasz testvérváros Altino Pepper Food csapata, az Ízvadászok Kapuvár csapat, a Bugaci betyárok csapat és a kalocsai Eccofood csapat nyert.
Ifjúsági aranybogrács díjban részesült a Váris diákok Kiskunhalas csapat és a Bajai SZC Bányai Julianna Szakgimnázium csapata.
Ifjúsági ezüstbogrács díjat a Bajai SZC kalocsai Kossuthos kisinasok csapata, a Bajai SZC kalocsai Dózsás kismesterek csapata, valamint a Kúlai Népkör junior csapata kapott.
A legszebben tálalt ételért járó díjat a Dánszentmiklósi virgonckodók vehették át.
Természetesen ezen túl is számos elismerést osztottak ki, közülük kettőt a kalocsai ügyészség De Jure csapata, valamint az IPA Kalocsai Szervezete csapata vezetője vette át.
Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!