A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (NGSZ) főszervezésében, a Nemzeti Agrárkamara, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) együttműködésével érkezett pénteken Kalocsára, mint utolsó előtti állomására az Országos Gasztronómiai Roadshow. A Platán Rendezvényközpontban megtartott esemény házigazdája Németh József Venesz-díjas gasztronómiai szakember, az NGSZ Bács-Kiskun megyei elnöke volt.
Németh József elmondta: a roadshow célja, hogy a Nemzeti Gasztronómiai Szövetség a vidéki vendéglátásban és közétkeztetésben érintett vállalkozókhoz, a szakmát tanuló fiatalokhoz friss információkat juttasson el. Platformot teremtsen a helyi termelők és a termékeiket felhasználó vendéglátók, étkeztetők találkozására, ismerkedésére a termőföldtől az asztalig elv alapján.
A rendezvényen a városi önkormányzatot a más fontos elfoglaltsága miatt távol lévő dr. Filvig Géza polgármester megbízásából Kákonyi István képviselte.
Házigazdaként Németh József üdvözölte a fórum csütörtök este óta Kalocsán vendégeskedő közönségének egy részét, továbbá az érdekképviseleti szervek, szakképző intézmények, gyakorlati helyet biztosító éttermek képviselőit, a vendéglátó szakmákat tanuló fiatalokat.
Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc
Mint mondta, nagyon örül annak, hogy a roadshow olyan nagyvárosok, mint Debrecen, Győr, Szombathely után Kalocsára érkezett. Ennek köszönhetően nem kell több száz kilométert utazni ahhoz, hogy az érintettek új szakmai információkhoz jussanak.
Bevezetőjében Németh József egy kis kedvet is csinált a szünet ideje alatti vendéglátáshoz. Ahogy mondta:
Bízik abban, hogy Kalocsa egyik hungarikumával, a tűzpiros kalocsai paprikával fűszerezett hartai kolbász, a szezonnyitó kocsonya, a grillkolbász, a kézzel húzott tésztából készült rétes a vendégek körében is a helyi gasztronómia jó hírét öregbíti.”Az első előadó Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke volt, aki előadásában hangsúlyozta: ez az a szövetség, amely Magyarországon összefogja a szakmát, és próbál egy új, 21. századi magyar konyhát és vendéglátást képviselni.
Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc
Hangsúlyozta: A NAK ésa KÖZSZÖV együttműködésével elinduló sorozat programjain a vidéki gasztronómia résztvevői megismerhetik a legújabb trendeket, technológiákat, jó gyakorlatokat, továbbá a nemzetközi gasztronómiai versenyeken szerzett tapasztalatokat.
A szövetség célja, hogy sikeres, jogkövető gasztronómiai vállalkozások működjenek, melyek – a rövid ellátási láncot szem előtt tartva – a helyi termelőktől vásárolnak, és gondot fordítanak a hagyományok megőrzésére, miközben fejlődnek, fejlesztenek.
Fontos, hogy a magyar mezőgazdaság, a termelők, a hazai élelmiszer-előállító vállalkozások és a magyar gasztronómia egyre jobban összeforrjon. A siker kulcsa, hogy a magyar gasztronómia résztvevői felismerjék:
a magyar alapanyagnál nem tudnak jobbat találni.
Krivács András megköszönte a Nemzeti Agrárkamara képviselőinek, hogy a magyar mezőgazdaság jó alapanyagokat állít elő, ami fél siker a minőségi vendéglátáshoz.
Az NGSZ hisz abban, hogy a rendezvénysorozat hozzájárul a gasztronómia szereplőinek fejlődéséhez és a tudatosan hazai alapanyagokra épülő konyhatechnológiájuk kialakításához- mondta az elnök, aki a Hagyomány és evolúció című prezentációjában két dátumot hangsúlyozott.
E szerint
2014 ÉS 2017 KÖZÖTT OLYAN ÓRIÁSI VÁLTOZÁS MENT VÉGBE A VILÁG GASZTRONÓMIÁJÁBAN, TURIZMUSÁBAN, AMI MÁR A HAGYOMÁNYOS KÜLFÖLDI DESZTINÁCIÓK VONATKOZÁSÁBAN SEM CSAK A NAPFÉNYRŐL, A TENGER-PARTRÓL SZÓL, HANEM AZ EGYES NEMZETEK GASZTRONÓMIÁJA, BORKULTÚRÁJA IS TÖMEGÉVEL VONZZA A TURISTÁKAT.
Ilyen összefüggésben ezek közül Magyarország kiemelkedik, ugyanis hazánk biztonságos helynek számít, ami egyre inkább felértékelődik a nagyvilágban.
Ugyanakkor az elmúlt 8 évben a vendéglátás hatalmas fejlődésen ment keresztül mind technológiailag, mind pedig az élelmiszerbiztonságot tekintve is.
Az elnök prezentációját Ambrus György alelnök Közétkeztetés kontra Vendéglátás című előadása követte.
A szakember mondanivalójában rávilágított: a közétkeztetésben az egészséges alapanyagok tekintetében már történt előrelépés. Most arra kell fektetni a hangsúlyt, hogy legyen is idejük megenni a minőség irányába eltolt ételeket a gyerekeknek a menzákon.
Ambrus György a kórházi betegek étkezésével kapcsolatos anomáliákat is bemutatta. A magasabb kórházi étkezési normatíva mellett a közalkalmazottként dolgozó szakácsok és a konyhai személyzet jobb anyagi megbecsülését szorgalmazta.
Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc
Volanter István alalnök HirdetéVolanter István alelnök, aki sok kiváló konyhán dolgozott, és többek között a 2 Michelin csillagos La Peca étteremben képezte magát, Fine dining című előadásával az éttermi vendéglátás csúcsára röpítette a hallgatóságot.
Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc
A Németh József és segítői által készített kitűnő állófogadás után az éttermi terítés hagyományairól és annak új tendenciáiról Bobák József, az NGSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei elnök tartott előadást.
A borokról szóló, Palackba zárt élmény és a Kávézni divat című előadásokat követően Mayer Gyula, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke, Amit a Harwardon sem tanítanak, avagy a józan ész iskolája című előadásában kifejtette: a vendéglátó szakma sajnos kevésbé csábító a fiatalok körében, ugyanis hétvégén és ünnepnapokon is akár 10-12 órát talpon vannak a szakácsok, pincérek.
A valamennyi megyét megjárt roadshow Kalocsa, mint utolsó előtti állomás után Budapesten ér végét.
A Fókuszban Podcast második adásának vendége Bagó István addiktológiai konzulens, akivel a szerhasználati trendekről, dizájnerdrogokról, a felismerés fontosságáról és a megbélyegzés hatásairól is beszélgettünk.