A sükösdi vendéglátás zászlóshajója, a Don Roberto Pizzéria negyedik alkalommal rendezett főzőversenyt és gasztronómiai találkozót, amelynek szeptember 24-én, szombaton a település központja, a művelődési ház és az étterem előtti park adott helyet. A helyi baráti társaságok fakanálcsatájába a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt., élén Németh József vezérigazgatóval, a Sükösdi Házi Pirospaprika, Németh Bálint irányításával, a dusnoki és a szegedi paprikás cégek kollegiális és baráti társaságai is bekapcsolódtak. A 15 főzőcsapat és a főzőverseny köré szervezett számos, a gyermekeket és felnőtteket egyaránt szórakoztató program százakat vonzott, a vidámság a kora esti órákban hágott a tetőfokára.
A park napos időben árnyat adó fái alá szervezett főzőverseny előkészületei már a délelőtti órákban megkezdődtek, a szabadtűzön készülő étkek között a hosszabb főzési időt igénylőké már 10 óra körül elkezdődött.
A háromtagú szakmai zsűriben ott volt Bozsó Róbert, a pizzéria, étterem tulajdonosa, az ítészek a kóstolás során személyesen is ellátták jó tanácsokkal a versenyzőket, de mint elhangzott: itt rutinos főzők ragadtak fakanalat, szinte szakmailag is hibátlan, mi több, az asztalhoz ülő vendégek szerint bizonyosan kiváló töltött és húsos káposztát, babos káposztát, kakaspörköltet, köcsögben főtt babos húst, és még számos magyaros, természetesen a tájkörzetben élőállított kitűnő paprikával készült étket téve az asztalra. A sikert mi sem bizonyítja jobban, minthogy az elkészült ételek az utolsó kanálig elfogytak.
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek
Az étkek mellé természetesen alapos gondossággal összeállított, szintén egyénileg készített, a hangulat fokozásában nagy szerepet játszó pálinkák, borok is jártak, amelyek ugyan nem versenyeztek, de bizton állíthatjuk, azok is kitűnőek, elismerésre méltóak voltak.
Amúgy a verseny szót akár ki is iktathatnánk a rendezvény elnevezéséből, hiszen arra a „baráti találkozó főzéssel” elnevezés illene jobban, ugyanis itt senki nem titkolta szupertitkosnak vélt receptjét, a legrangosabb „szakmai” elismerést a valamennyi generációt vonzó esemény kitűnő szervezése, a hagyománytisztelet, és nem utolsó sorban az élelmezés-egészségügyi szempontok példás betartása adta. Így aztán aki Sükösdön szeptember 24-én főzött, tálalt, vagy csak a tűzrevalót rakta, bizonyosan kiérdemesült a tiszteletbeli fődíjra!
A Fókuszban Podcast most megjelent adásában a nemrégiben megalapított Magyar Civil Hálóról beszélgetünk az országos hálózat elnökével, Petneházy Dáviddal és elnökségi tagjával, Szigeti Tamással. A beszélgetés második felében Scherer Erzsébet, a Magyar Vidék- és Térségfejlesztési Alapítvány ösztöndíjasa mesél céljairól.