2024. 09. 19. csütörtök
Vilhelmina
: 394 Ft   : 354 Ft Benzin: 596.6 Ft/l   Dízel: 600 Ft/l   Írjon nekünk

Elsőrangú paprikás ételek a XXIX. Kalocsai Paprikafesztivál főzőversenyén – Még a desszertet is paprikából készítette a „megkoronázott” csapat

Zsiga Ferenc  |  2018. 09. 16., 19:31

Idén is a jó kalocsai paprika és a magyaros ételek nemes kapcsolatának ápolása, a paprikával való főzés kreativitásának kibontakoztatása volt a fő célja az immár 29. alkalommal megrendezett Kalocsai Paprikafesztivál fő eseményének, a huszonkettedszer megrendezett Paprikás Ételek Főzőversenyének. Öt éve vált a főzőverseny részesévé a Szürkemarha Pörköltfőző Verseny, amely nem is annyira a főzés különbözősége, mint inkább ez eltérő, a régmúltat idéző alapanyag, a szürkemarha húsa miatt vált külön versenyszámmá.

A szombaton 9 órakor kezdődő ünnepi szentmisét követően, 10 órakor a Bográcsszínpadon, a 60 főzőhelyen bogrács alá gyújtó főzőket, a terjengő finom illatok közepette Németh József Venesz-díjas főszervező köszöntötte, majd jó munkát, versengés kívánva nyitotta meg a XXII. Paprikás Ételek Főzőversenyét, az V. Szürkemarha Pörköltfőző Versenyt.

Képgaléria megtekintése (89 db kép)

Forrás: KALOhírek

A zsűri immár Kalocsán is jól ismert tagjait, köztük Krivács Andrást, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnökét a legtöbb versenyző ismerősként köszöntötte, hiszen a mezőny legtöbb tagja már számos nagy versenyen megmérettette magát. A délelőtti kulturális, zenés programoknak délidőben egyszeriben vége szakadt, mert a látogatók többsége elözönlötte azt az Érsekkert főbejáratához vezetősétányt, amelynek két oldalán a verseny résztvevői a paprikára hangolt ételeket, ételkülönlegességeket készítették.

Képgaléria megtekintése (89 db kép)

Forrás: KALOhírek

Miután a zsűri asztalára felszolgálták az első adagokat, ki-ki kedve szerint, egy-egy kóstolójegyét beváltva fogyaszthatott a kitűnő ételekből. A városi önkormányzat vendégeit ezúttal a volt nagyszeminárium (Tomori Pál Városi Könyvtár) épületének kamaratermében látták vendégül. A gazdag, büfé asztalra terített menüsort a Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanárai a szakács tanulók közreműködésével készítették, a felszolgálásban a pincér tanulók segítettek.

Mint utóbb, a főzőverseny eredményhirdetésekor kiderült, a zsűri és a látogatók ízlése zömében találkozott, de azért voltak olyan főzőhelyek, ahol a kóstolójegyek beváltásakor hosszú sorok alakultak ki, ám a díjak kiosztásánál ennek a csapatnak a neve mégsem hangzott el. Ennek oka egyebek mellett az is lehet, hogy az ételsorokat készítő, mint kiderült győztes ételkollekcióknál nem a mennyiség, sokkal inkább a minőség és az étel exkluzív megjelenítése, tálalása volt a cél.

Képgaléria megtekintése (89 db kép)

Forrás: KALOhírek

Már régen az utolsó bográcsot is elmosták, az utolsó falat pörköltet is elfogyasztották, amikor a főzőverseny eredményhirdetése 17 órakor megkezdődött a Bográcsszínpadon. Ám előtte Németh József ismertette a zsűri tagjait és a bírálati szempontokat.
A főszervező a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnökét is felkérte, hogy mondjon szakmai értékelést a látottakról, ízleltekről. Krivács András értékeléséből kiderült, miért a magyar hagyományoktól és paprikától autentikus mindaz, ami az országban-világban a magyar ételek, a kalocsai paprika hírnevét adja. Az elnök hangjában érezhető tisztelettel szólt a verseny valamennyi résztvevőjéhez, megerősítve, hogy itt mindenki, de leginkább a magyar gasztronómia a nyertes, amiért ilyen elkötelezett, a profizmus elemeit felvonultató hobbi szakácsai vannak.

Az eredményhirdetés és díjkiosztás hosszú, egy órán át tartó procedúrájának minden részletét a résztvevők és a díjak magas száma miatt nehéz lenne visszaadni, így csak a jelentősebb elismerésének ismertetésére vállalkozunk.

Képgaléria megtekintése (89 db kép)

Forrás: KALOhírek

Az eredményeket Németh József úgy hirdette ki, hogy az érdeklődés felcsigázása érdekében a legmagasabb elismerések maradtak utoljára. A zsűri egy korábban hozott határozata értelmében a főzőversenyeken több bronz, ezüst és arany díj adható.

Ennek megfelelően bronz serleget és a hozzá járó díszoklevelet a Bogdán csapat, a Lengyel csapat, Székelykeresztúr testvérváros csapata, a bajai Duna-menti Halfesztivál csapata, a Barátok csapata, a Vesemosoda (műveseállomás) csapata vehetett át.

Ezüst serleget és a hozzá járó díszoklevelet a Jedlik Ányos csapat, a Hari csapat, a Palik bendő csapat, a De jure csapat (Dr. Sirok Katalin csapata), a Credo csapat kapott.

Kimagasló teljesítményéért arany serleg díjat érdemelt ki a Kapuvári ízvadászok csapat (minden évben a Pápának főznek Vatikánban), Kastély Attila és csapata, a Bakodi betyárok csapat, a Súlyos sasok csapat és a Kócos burgzsandárok csapat, mely utóbbi csodálatos ételsorral lepte meg a zsűrit, még a desszert is paprikából készült.

Képgaléria megtekintése (89 db kép)

Forrás: KALOhírek

Mielőtt az összetett fődíjat átadták, a polgármester Kalocsa Város Fődíját a testvérváros, Kúla Népkör csapatának nyújtotta át. A Kalocsai Szent István Lovagrend fődíját, a rubindiplomát és a tiszteletbeli lovagi címet a Tenkes-hegy Ördöge Étterem vezetője, Nőt Lenke érdemelte ki.

Az Ínyencmester fődíjat, amely az egyik legmagasabb szakmai díj, a Szabadtűzi Lovagrend tagjai vették át.

A szabadtűzi lovagrend vándordíját, a díszes kardot idén is a Súlyos sasok csapata nyerte el, így a kardot további egy évre ismét ők vihették haza.

A Szürkemarha Pörköltfőző Verseny vándor fődíját, egy gyönyörű kürtöt dr. Bálint József polgármestertől az Ízlelők csapat vezetője nem csak átvette, de meg is szólaltatta.

Képgaléria megtekintése (89 db kép)

Forrás: KALOhírek


A Paprikás Ételek főzőverseny összesített fődíját, vele a koronát, jogart és almát és egy gyönyörű porcelánserleget (Kalocsai Porcelán Manufaktúra Kft. felajánlása), mint a Magyar Gasztronómiai Szövetség Dél-Alföldi Régiójának különdíját, a Kócos Burgzsandárok csapat vezetője vette át, így a polgármester az ő fejére helyezte a koronát.

A 2018. évi Kalocsai Paprikafesztivál főzőversenye jó hangulatban, a tavalyival ellentétben a helyszín gyors és rugalmas elhagyásával zárult, egyes csapatok már most jelentkeztek a jövőre 23. alkalommal megrendezendő Kalocsai Paprikás Ételek Főzőversenyére.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 09. 16., 18:08
A kollektív emlékezet a 2002. augusztus 20-án Meszesnél mért 860 centiméteres magas vízállást is őrzi; akkor homokzsákos bevédéssel sikerült megakadályozni, hogy a Kék-Duna Vendéglőbe és más ingatlanokba betörjön a víz.
2024. 09. 15., 11:33
A kóstolással egybekötött főzőverseny több mint negyedszázados múltja, a szervezők és a résztvevők elkötelezettsége idén is azt igazolta, hogy hungarikumunk, híres fűszernövényünk ünnepe egyben a magyar gasztronómia, a magyar paprikás ételek ünnepnapja is.
2024-09-14 17:51:00
Már az előző télen és az idei nyáron is tíznél több meghatározó játékosa fordított hátat a Főnix SE Foktő vármegyei másodosztályú csapatának és keresett új egyesületet magának.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 09. 18., 18:49
A Dunán levonuló árhullám miatt a gemenci vadállomány védelmében, a közúti balesetek érdekében Bács-Kiskun Vármegyében forgalomkorlátozást vezetnek be. Még >>>
2024. 09. 18., 18:27
Beton villanyoszlop dőlt ki Foktőn, arra lehet számítani egy darabig, hogy nem lesz áram. Még >>>
2024. 09. 18., 13:53
„Egyik bűn sem elfogadható, botrányos és súlyosan árt az egyháznak.” Még >>>
2024. 09. 18., 13:35
Cigarettával tömött román szatyrok, bőröndök és szerszámosládák kerültek elő. Még >>>
2024. 09. 17., 08:46
Az adóellenőrök megjelenése hivatali munkaidőn túl és a hétvégén is várható. Még >>>
2024. 09. 16., 17:49
Térségünkben is a mindenkori legnagyobb vízállás közelében várják a tetőzést. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK