A farsang legjellegzetesebb étele, a kalocsai pántlikás fánk és a városban, a környékbeli falvakban még pár évtizede is megtartott asszonyfarsang áll annak a rendezvénynek a középpontjában, amelyet Farsangi Fánkparádé és Mulatság néven február 12-én, szombaton ingyenes fánkkóstolással egybekötve rendez az Összefogás a Nemzetért Egyesület a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ (KIK), valamint a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület bevonásával. A régi, autentikus, a nagyszülők, dédszülők által őrzött pántlikás fánk receptúrája szerint készülő 1200, lekvárral és porcukorral ízesített fánk első tucatjait először szombaton 10 órakor a Búzapiac téri piac közönségének kínálják kóstolásra.
A fő program sodorvonalában 15 órától az érsekkerti Platán Rendezvényközpont és környéke ad helyet a várhatóan a vonzáskörzet településeiről is érkező, többnyire az ottani hagyományos viseletbe öltözött szórakozni vágyóknak. Az eseményről február 3-án délelőtt a KIK székházában Pálfai Károly, az Összefogás a Nemzetért Egyesület elnöke, Zsikó Zoltán, a KIK igazgatója és dr. Kovács Istvánné Sztakó Éva, a Hagyományőrző Egyesület elnöke adott tájékoztatást a sajtó munkatársainak.
Aki a kalocsai pántlikás farsangi fánk elkészítésének csínjára - bínjára kíváncsi, az egy az erről készült kisfilm segítségével maga is betekintést nyerhet a pontos, lépésről lépésre ismertetett receptúrába és a fánksütés kulisszatitkaiba. A szóban forgó fánkokat 20 asszony, mintegy 40 kiló lisztből süti, és gondolva az ételérzékenységben szenvedőkre, a fánkok egy részét növényi tejjel készítik.
A KIK 2022. évi első sajtótájékoztatójának résztvevőit, a közreműködőket Zsikó Zoltán, a KIK igazgatója köszöntötte, majd az alkalomból adódóan rövid mérleget vont az elmúlt év kulturális eseményiről, amelyet összességébe mind az elnyert pályázati források, mind a megvalósított kulturális események tekintetében sikeresnek értékelt.
Dr. Kovács Istvánné Sztakó Éva, a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület elnöke elmondta:
az eseményt népszerűsítő plakáton látható, látványában is szép, ínycsiklandó pántlikás fánkokról készült fotók a próbasütés alkalmával készültek, amelyre a hagyományőrző asszonyok magukkal hozták a dédszüleiktől, szüleiktől örökölt recepteket. Ezek a receptek abban is egybecsengtek például, hogy a fánkot a jó íz és a jó állag elérése érdekében fél rész zsír és fél rész olaj keverékében kell kisütni.”Az elnök emlékeztetett,
a farsangi mulatságok, a farsangi időszak legnépszerűbb étele a fánk volt, és régebben, de még alig pár évtizede is valamennyi településen élő hagyományként rendezték meg az asszonyfarsangokat, amelyen a lányok és asszonyok a generációs különbségek ellenére együtt szórakoztak, elvileg a férfinép kizárásával. Azért elvileg, mert a vállalkozóbb kedvű férfiak ilyenkor asszonyruhába öltöztek, kendőt kötöttek a fejükre, és így próbálták becsempészni magukat az asszonyok közé, ami természetesen nem sikerülhetett. Mégis szívesen látott vendégek voltak, egészen a bál végéig. Az elnök szerint a hagyományőrzők között még se szeri, se száma az ilyen emlékeknek, így számukra külön öröm, hogy mindezt feleleveníthetik és ezt a szép szokást megmutathatják, átadhatják a felnövekvő nemzedékeknek.”
Sztakó Éva szólt arról is, hogy a fánkkészítés már szombaton kora reggel, a dagasztással elkezdődik, az elsők között kisütött, lekvárral, porcukorral ízesített fánkokat a Búzapiac téri piac közönsége 10 órától kóstolhatja meg.
Ezzel népszerűsíteni is szeretnék a délutáni programot, hogy a Hagyományőrzők Házában kisütött fánknak, de a Platán Rendezvényközpont körüli, tehát szabadtéren megrendezett eseménynek minél nagyobb közönsége legyen.
Az elnök szerint lesz is, hiszen a környékbeli hagyományőrző néptánccsoportok, egyesületek tagjai azt ígérték, hogy egy részük az ottani népviseletbe öltözve érkezik a fánkparádéra, és az azt követő asszonyfarsangra.
Sztakó Éva mindenkinek figyelmébe ajánlotta a fánkkészítésről készült kisfilmet, amelyen az egyesület asszony tagjai mutatják meg, hogyan kell az „eredeti” kalocsai pántlikás fánkot készíteni.
Hogy Kalocsán mitől pántlikás a fánk, arról szólva az elnök elmondta:
akkor jó, szemnek is tetszetős a fánk, amikor úgy sütik ki, hogy a kész fánkot egy világosabb színű pántlika futja körbe. Egyes tájakon ezt szalagnak, Kalocsán és környékén pántlikának nevezik, így a szalagos fánk és a pántlikás fánk gyakorlatilag csak elnevezésében különbözik."Pálfai Károly, az Összefogás a Nemzetért Egyesület elnöke elöljáróban megköszönte a KIK-nek és Zsikó Zoltánnak, valamint a Hagyományőrző Egyesületnek, hogy házigazdái lesznek a rendezvénynek.
Mint elhangzott, az Összefogás a Nemzetért Egyesület 2019-ben alakult, éppen a pandémia előtti időszakban, így a legfontosabb tevékenységét, a hagyományőrző események, rendezvények szervezését nem kellő mértékben tudták megvalósítani.
A kalocsai Fánkparádé és Mulatság lesz az első olyan program, amit teljes egészében meg tudnak rendezni a Bethlen Gábor Alapítvány és a Magyar Falu Program pályázatán elnyert közel 2 millió forintból. A cél a helyi közösségek hagyományőrző tevékenységének bemutatása, és a közösségi integráció. Az egyesület fontosnak tartja, hogy azt a hidat próbálják meg életben tartani, ami az idősebb generációk őrizte nemzeti örökség és a fiatalabb generációk között van. Ezért a jövőben is több olyan programot terveznek, és olyan online edukációs (oktató/nevelő) filmeket készítenek, amelyekkel a hagyományokat fogják bemutatni. Az egyesület elsősorban azokat a tradíciókat szeretné népszerűsíteni, amelyek ugyan benne vannak a köztudatban, de az apróbb részletek, amelyek következtében az ilyen programok színesebbek, érdekesebbek lehetnek, feledésbe merülnek. Ezért is készült e rendezvény kapcsán is egy hagyományőrző kisfilm az eredeti pántlikás fánk receptúrájáról, készítésének bemutatásáról. A film végén Sztakó Éva és egyesületi tagtársai közösen emlékeznek vissza arra, hogyan is zajlott egykor az asszonyfarsang, milyenek voltak a farsangolási szokások.