Immár tizennegyedik éve, hogy Dunapataj-Szeliden július utolsó szombatján, ezúttal július 27-én rendezték meg a halfőző fesztivált. A versenyszerű főzés ezúttal is abban különbözött más halas rendezvényektől, hogy itt a kóstolást követően a finomabbnál finomabb halászlevekből egészen a késő esti órákig bárki vásárolhatott. A 23 versenybe szállt csapat teljesítményét látva nyugodt szívvel állíthatjuk: a szervezők és a versenyzők mindent megtettek, hogy egy újabb emlékezetes rendezvénnyel színesítsék az idei szelidi nyarat.
Váradi Gyula főszervező arról számolt be:
A szelidi vállalkozók mellett Dunapataj Nagyközség Önkormányzata, a Dunapatajért Egyesület is a támogatók között van, például a főzőhelyekhez a helyhatóság biztosította a sátrakat és az értékes díjakat. Már a csapatok lakóhelyének földrajzi elhelyezkedése is figyelemre méltó, hiszen a helyi nagyágyúk mellett olyan a halászléjükről híres településekről jöttek főzőcsapatok, mint Szeged, Mohács és Baja, de még felsorolni is sok lenne, honnan érkeztek a halászléfőzés tudományának avatott mesterei, hogy összemérjék tudásukat.”
Bévárdi Ádám helyi vállalkozó, az egyik díjazott csapat főzőmestere elmondta:
A kalocsai járásban a szelidi halászléfőző fesztiválnál aligha van jobb alkalom arra, hogy a főzés örömét az összefogás és az összetartozás, a barátság élménye egészítse ki. Idén is úgy 25-30 főre főztünk és üljük körbe az asztalokat. A társaság legfiatalabb tagja kettő, a legidősebbek pedig, akiktől a Duna menti halászléfőzés tudományát elsajátítottuk, a hatvan pluszos korosztályhoz tartoznak.”Mint megtapasztaltuk, a halászléfőző fesztiválok törzsfőzői, állandó csapatai és a köréjük gyűlt társaságok ezúttal sem maradtak távol, de azért újak is akadtak. Ott volt a bajai halászléfőző versenyek többszörös első helyezettje, Gyurkity István, továbbá az egyre ígéretesebb főzőformáját mutató többi állandó résztvevő: a Sziráki Szilárd cégtulajdonos és Kovács Miklós cégtulajdonos, kamionos-tereprallyis alkotta duó, a kalocsai ET Pizzeria, a Trófea Étterem, a Szittyótéri Flick-Flack Étterem, de még hosszú a sor, hiszen 23 csapat gyújtott a bográcsok alá.
A benevezett csapatok mellett a kitelepült éttermeknél az esti órákig mindenkinek jutott a finom halászléből, a hódítóan méretes és szaftos sült halakból és minden olyan halételből, ami még a legigényesebb vendégek elismerését is kivívta. Az ételkínálat a halászlé mellett halpörköltből, rántott halakból, de még tengeri herkentyűkből is állt, nem beszélve a megannyi házi süteményről és a melléjük felszolgált jobbnál jobb borokról.
Nem is volt könnyű feladata a Benke Csaba, Kovács János, Sánta Gábor (Szancsó) alkotta zsűrinek, akiknek a munkáját a főszervező Váradi Gyula segítette.
A halászléfőző verseny zsűrije munkájában több mint 10 éve résztvevő kalocsai Kovács János ezt az alkalmat ragadta meg arra, hogy visszaemlékezzen az első fesztiválra.
Tizennégy éve kérésemre Dunapataj messze földön híres főzőasszonya, Szivi néni (Király Ferencné) töltötte be a zsűri elnöki tisztet, aki már akkor megjósolta: „Ha így folytatjátok, megél ez a fesztivál még vagy 100 évet. A Duna menti emberek szeretik, mindig szeretni fogják a jó halászlevet, halételeket, a jó társaságot és a vendégséget. Ugyan Szivi néni már az égieknek főzi a halászlevet, az utánozhatatlan töltött káposztáját, de a Duna menti kultikus ételről, a halászléről szóló jóslata beigazolódni látszik.”- mondta a zsűri elnöke.
Hosszú lére lehetne még ereszteni ezt a tudósítást, de lássuk, kik végeztek az első helyeken a XIV. Szittyótéri Halászléfőző Fesztiválon.
Első helyezett lett a kalocsai Jagicza Gábor és csapata,
második helyen a Borozó-ja csapat végzett, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a dunapataji Rántáségetők csapat léphetett fel. A negyedik helyezést Sziráki Szilárd és Kovács Miklós filézett pontyhalászléje érdemelte ki.
Különdíjban részesült Gyurkity István Bajáról, Zakovszki Gábor Kecelről, a serleges különdíjat pedig a Pécsi Tudományegyetem Művészettudományi Karának csapata vihette haza.
Benke Csaba, a Szabadtűzi Lovagrend, egyben a zsűri tagja a díjak kiosztásánál azt hangsúlyozta: általánosságban valamennyi csapatot elismerés illeti, így a részvételért mindenkinek díszes emléklapot adtak. Akik éremmel a nyakukban távoztak, vagy különdíjban részesültek, azok a Duna menti halászlének azt a tradicionális, mindenféle adalékanyagtól mentes változatát főzték, aminek a híre a mai napig a mostani és az ezt megelőző a versengéseket is megalapozta.
A végig kitűnő hangulatú XIV. Szelidi Halászléfőző Fesztivál az élőzenés Szittyótéri utcabállal zárult.