Miután a koronavírus-járvány miatt idén elmarat a Paprikafesztivál, így az ahhoz kapcsolódó Paprikás Ételek Főzőversenye is, ezért városunk egyik hungarikumának, a fűszerpaprikának sem jutott ki a neki járó figyelemből. Ezt a hiányt kívánta pótolni a Szent István király Lelkészség, amikor a hagyományos terményáldó szentmise fókuszába helyezte a paprikatermést, és – szigorú óvintézkedések mellett – ahhoz kapcsolódóan főzőversenyt hirdetett, amelyre paprikás ételekkel lehetett benevezni. Mutatjuk az eredményeket!
Évről-évre megtartják a kalocsai Szent István templomban a terményáldó szentmisét, amelyre ezúttal elsősorban kifejezetten a megáldandó fűszerpaprikákat várták a hívektől. Érkezett is az oltár elé frissen szedett paprika és őrlemény egyaránt, de más termények is a szentély kövezetére terített drapériára.
A TERMÉNYEKET DR. MÉSZÁROS ISTVÁN TEMPLOMIGAZGATÓ ÁLDOTTA MEG.
Az idei évben a terményáldó mise másik különlegessége szintén a paprikához kapcsolódott, ugyanis a lelkészség ahhoz kapcsolódóan főzőversenyt hirdetett, amelyet portálunkon is népszerűsístettünk.
A terményáldó miséhez kapcsolódóan megtartott gasztronómiai tudáspróbára otthon elkészített ételekkel lehetett benevezni. A verseny eredményeit a november 8-án, vasárnap délután öt órai kezdettel megtartott szentmisén hirdették ki, az alábbiak szerint.
KETTŐ KÜLÖNDÍJ IS SZÜLETETT
I. Pikáns őz, őzpörkölt, készítette: Kállai Péter
II. Paprikás-Jancsi, paprikás kifli, készítette: Hegedűs Károlyné