Péntek délután tartotta soron következő estjét az Orosz Kulturális és Információs Központ. A rendezvényen első alkalommal lépett fel az Orosz Klub kórusa, a változatos orosz konyha bemutatását követően pedig a vendégek meg is kóstolhatták a legismertebb fogásokat.
Tudod, miért fontos a finom étel? Összehozza az embereket, bárhonnan származnak is. Mindenkit barátságossá tesz és mosolyt csal az arcára.”Ezzel, a hercegnő és a béka című animációs filmből vett idézettel hirdette meg az Orosz Kulturális és Információs Központ az október 11-i összejövetelét, amelynek középpontjában ezúttal az orosz gasztronómiai állt.
A program ugyan 17 órakor kezdődött, ám a legkíváncsibbak már 15 órára összegyűlhettek. Ekkor kezdődtek meg ugyanis az előkészületek, az ételkészítés bemutatója.
Hogy a főzőcskén mennyien vettek részt, pontosan nem tudjuk, de az biztos, a gasztronómiai estre szép számú részvevő volt kíváncsi. A program az Orosz Klub frissen alakult kórusának műsorával indult, amelyben felcsendült sokak által ismert Balalajka, a Katyúsa című katonadal és más, kevésbé ismert nóta is.
„Kórusunk mindössze pár hónapja alakult, ez volt az első fellépésünk. Reméljük, tetszett a kis műsor” - mondta Neszterovics Olga, az Orosz Információs és Kulturális Központ alapító-vezetője felvezetésként, majd áttért az est középpontjába állított orosz gasztronómiára.
A klubvezető úgy fogalmazott, amikor Magyarországra jött, furcsa volt azzal szembesülni, hogy itt az étkezéskor általában egyféle főétel található az asztalon. Mint mondta, náluk ilyenkor roskadozik az asztal, számtalan salátát, tésztafélét, levest kínálnak egy-egy étkezés alkalmával.
Az Orosz Kulturális és Információs Központ vezetője ezt követő előadásában bemutatta az orosz konyha legismertebb fogásait, így a borscsot, a pirogot, az orosz túrólepényt, vagyis a szirnyikit, a töltött káposztát, a pelmenyit, azaz az orosz raviolit vagy a hagyományos orosz zöldségsalátát, a vinyegret, illetve a rakott céklás-heringsalátát.
Ha orosz étkezésről beszélünk, az asztalról nem maradhat le közkedvelt és világszerte ismert italuk, a vodka sem. Az ital eredetéről, készítéséről a Klub tagja, Erős János beszélt a hallgatóságnak.
A gasztronómiai est zárásaként kiadós mennyiségű kóstoló várta a résztvevőket: akik vodkát ugyan nem, de az előadás során bemutatott és az Orosz Klub tagjai által készített ételféléket megízlelhették. Akinek megtetszettek a fogások, akár a recepteket is megkaphatták a klubtagoktól.