Szinte valamennyi termék, szolgáltatás árára kihathat, hogy januártól emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum. Ennek többletköltségét nem minden esetben tudják, vagy hajlandók lenyelni a vállalkozások. Részben ezzel összefüggésben röppent fel a hír, hogy hamarosan mintegy 10-15 százalékkal többet kell majd fizetni a boltokban a kenyérért és a pékáruért.
Az elmúlt év augusztusában közzétett KSH adat szerint 12 hónap alatt átlagosan 8,4 százalékkal emelkedett a kenyér ára. A Központi Statisztikai Hivatal által kimutatott átlagárba az is beletartozik, hogy a félbarna kenyér egy év alatt 14 százalékkal drágult. Már akkor beharangozták, hogy a folyamat nem áll meg, de a 2019. évben további áremelkedésre nem került sor.
Annak ellenére nem, hogy a Magyar Pékszövetség szinte folyamatosan beszél arról, hogy emelni kellene a kenyér árát. Egyebek mellett azért, hogy emelni lehessen a béreket, továbbá, hogy a növekvő költségeket ellentételezni lehessen, némiképp javuljon a jövedelmezőség.
Azt a környékbeli pékségek is megerősítették: különösen a kisebb pékségekben eszközbeszerzésekre, automatizálásra, logisztikai fejlesztésekre lenne szükség.
Abban is egyetértés van közöttük, hogy ami jó a vásárlónak, azaz hogy a bevásárlóközpontok önköltséges, erősen nyomott áron kínálják a kenyeret, pékárut, az rosszat tesz az ágazatnak.
Mi, hétköznapi kenyérfogyasztók persze már úgy vagyunk minden ezzel kapcsolatos hírrel: már annyiszor belengették az áremelést, hogy a legtöbben csak legyintünk erre.
Ennek ellenére aki járja az üzleteket, pékségeket, az tapasztalhatja, hogy még a nagy bevásárlóközpontokat is ide értve,
A KÜLÖNBÖZŐ KENYÉRFÉLESÉGEK ÁRA ÉVES ÖSSZEHASONLÍTÁSBAN ÁTLAGOSAN MINTEGY 8-10 SZÁZALÉKKAL KERÜL TÖBBE.
Ez azonban az átlag, ugyanis az olcsóbb termékek ára ettől drasztikusabban, akár 15 százalékkal emelkedett.
Az összehasonlítást nehezíti, hogy nagyon sokféle kenyér van, és már az egyes termékek súlya sem fél, vagy egy kiló.
Éppen ezért nagyon kell figyelni azoknak a vásárlóknak, akik olcsón szeretnének kenyeret venni, a lehető legjobb minőségben.
A város és a járás üzleteinek polcait szemlélve már nem is meglepő, hogy az egészségesnek mondott teljes kiörlésű és a sokmagvas kenyerek, egyéb termékek kilós ára eléri vagy meghaladja a 400 forintot.
Azt valamennyien tapasztaljuk, hogy az utóbbi hónapokban az üzemanyag árak és a finomliszt ára is tovább emelkedett. A finomliszt az egy évvel korábbinál -ugyancsak a KSH szerint - 10,5 százalékkal kerül többe.
Most az tűnik biztosnak, hogy január végétől 10-15 százalékkal többet kell fizetni a boltokban a pékárukért.
A búzát válogatni kell, keresni kell azokat a búzákat, amelyek jó minőségűek és nem fertőzöttek. Ezeknek az ára magasabb lesz, tehát eleve hendikeppel ( hátránnyal- a szerk.) indul az iparág” – nyilatkozta Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.
A szakember szerint január végétől várhatóan kilónként 3-5 forinttal drágul a liszt, később pedig a többi malomipari termék ára is emelkedik.
A pékáruk esetleges áremelkedéséről Tamás Endrét, a kalocsai székhelyű Karamell-Kenyérsütő Kft. tulajdonos ügyvezetőjét is megkérdeztük.
A szakember szerint az egész élelmiszerágazatra igaz, hogy túlélés van, nincs több tartalék a cégeknél.
Ugyanakkor elvitathatatlan tény: a kisebb boltokban, ahol helyi vagy közeli pékségektől szerzik be az árut, egészen más a minőség, és persze az árak is.
A kínálat a nagy üzletláncoknak is köszönhetően nagy, mindenki eldöntheti, hol, mit, és milyen minőségben vásárol.
A finomliszt, az energiaárak, a bérek emelkedésének együttes hatása ha késleltetett ütemben is, éreztetheti a hatását, de számottevő áremelkedésre ezzel együtt nem kell számítani” – nyilatkozta portálunknak Tamás Endre, a Karamell- Kenyérsütő Kft. tulajdonos ügyvezetője.