2024. 06. 17. hétfő
Alida, Laura
: 396 Ft   : 370 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Interaktív előadás a Kamaránál a hulladékgazdálkodás, fenntarthatóság jegyében – Terítéken a gyártói felelősség és a környezetvédelmi termékdíj

Zsiga Ferenc  |  2024. 03. 28., 12:14

A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Szövetségben a Vállalkozókkal programsorozata soron következő rendezvényét március 26-án, kedden a hulladékgazdálkodás, fenntarthatóság jegyében tartották meg a Kalocsai Képviselet irodaházában. A vállalkozói szféra legkülönbözőbb területeiről érkező résztvevők Sztruhár Imrétől, a GreenTax Kft. ügyvezetőjétől kaptak hasznos információkat a kiterjesztett gyártói felelősségről, illetve tanácsokat a környezetvédelmi termékdíj elszámolásához.

A vállalkozások vezetőit és munkatársait Mészáros Mónika köszöntötte, majd bemutatta a kamara által felkért előadót,Sztruhár Imrét, a Green Tax Service Kft. ügyvezető igazgatóját. A képviselet vezetője elmondta: a Green Tax Service Kft. a környezetvédelmi termékdíj-tanácsadás egyik meghatározó piaci szereplője, több mint 400 partnernél látnak el folyamatos szolgáltatást a termékdíj-képviselet területén. A képviseletvezető arra kapacitálta a vállalkozókat, hogy az előadás végén bátran kérdezzenek, hiszen nagyon szerteágazó területekről érkeztek, mindenkinek más lehet a problémája.

Sztruhár Imre még az előadása megkezdése előtt megkérdezte a jelenlévőket, hogy ki, milyen szakterületről érkezett, ami azért bizonyult hasznosnak, mert a prezentáció egyes részeinél a rájuk vonatkozó szabályokat, tudnivalókat, részletesebben is kibontotta.

A Kérdőjelek és tapasztalatok a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben (EPR) – Felkészülés a 2024. év első adatszolgáltatására, a megváltozott jogszabályi környezet ismeretében című előadásból aztán egyebek mellett kiviláglott: az Európai Unió hulladékgazdálkodással összefüggő irányelvei csak az elérendő gyűjtési és újrafeldolgozási célértékeket határozzák meg. Ám hogy azt az egyes tagállamok miként érik el, az nemzeti hatáskörbe tartozik.
Jellemzően a települési hulladék, a csomagolási hulladék, elektromos, elektronikai eszközök hulladéka, elem és akkumulátor hulladék, hulladékká vált gépjárművek tartoznak ebbe a körbe.
A hazai szabályozás alapját a hulladéktörvény és a környezetvédelmi termékdíj törvény adja. A két törvény rendelkezéseiből eredő részletes szabályozást a Kiterjesztett gyártói felelősségről szóló kormányrendelet, az Italtermékek kötelező visszaváltásáról szóló kormányrendelet és az úgynevezett „SUP” kormányrendelet szabályozza. Az előbbi jogszabályok főbb rendelkezéseinek áttekintése után az előadó
a résztvevők, majd portálunk kérdéseire is válaszolt.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Kedves Imre! Mi a mai workshop, interaktív találkozó célja?
A mai kalocsai rendezvénynek két fő témája van, a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer, angol mozaikszóval EPR, és az ezzel párhozamosan életben lévő környezetvédelmi díj jogszabályi hátterének ismertetése, értelmezése. Nagyon sok vállalkozás nincs tisztában a kiterjesztett gyártói felelősség szabályaival, és még nagyon sokan a környezetvédelmi termékdíjas szabályokat is csak most elemezgetik. Ami miatt most itt vagyunk: lassan egy éve működik az EPR rendszer, amivel sok vállalkozás nincs tisztában. A becslések szerint 60 ezer vállalkozásnak kellene a rendszerben lennie, ezzel szemben abban csak 20 ezer cég szerepel aktívan, azaz bevallásokat készít, adatokat szolgáltat a hatóság felé - tehát sokkal több a törvény hatálya alá tartozó cég van, mint azt sokan gondolják.

Felmerül a kérdés, kik az érintettek?
Ha valaki külföldről behoz egy becsomagolt terméket és azt belföldön forgalomba hozza, az biztos, hogy érintetté válik. Ebbe a körbe tartoznak a belföldön csomagolást végzők és a belföldön becsomagolt terméket forgalomba hozó vállalkozások. Egy minimális kötelezetti kört mentesít a jogalkotó. Ők azok, akik az értékesítés helyén megtöltésre szánt csomagolóanyagot használnak fel. Például a bortasakok, ételtároló edények, italtartók, poharak. Ezeknél nem a csomagolást végző az érintett, hanem a csomagolóanyag belföldi forgalomba hozója.
Nagyon sok vállalkozás, amelyik csomagol, nincs tisztában azzal, hogy a kiterjesztett gyártói felelősség hatálya alatt áll. Fontos tudni, hogy az egyéb textiltermékek, illetve a fa bútorok szintén az EPR rendszerbe tartoznak. Tehát az asztalosok, akik fa bútort állítanak elő, illetve a varrónők, akik textilanyagból varrnak ruházati terméket, ők bizony a kiterjesztett gyártói felelősség hatálya alá tartoznak.


Melyik hatóság ellenőrzi a szabályok betartását?
A mostani találkozásnak nem kevesebb a célja, hogy a kis és közép vállalkozások, akik nem állítanak maguk mellé tanácsadót - jó sok pénzért - ők is megfelelő információk birtokába kerüljenek, mert előbb vagy utóbb a Pest Vármegyei Kormányhivatal, mint országos hatáskörű hulladékgazdálkodási hatóság ellenőrzéseket fog tartani. Most ott tart a folyamat, hogy a rendszerben nem lévőket próbálják a rendszerbe, a jogszabály hatálya alá beterelni. Nekünk most itt az a célunk, hogy hamarabb kongassuk meg a vészharangot, mint a hatóság, amely esetleg már szankciókat is foganatosíthat. Úgyhogy elsődleges célunk most a tájékoztatás, ingyenesen, a kamara égisze alatt.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 15:53:00
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 17., 12:16
A gyanú szerint 2024. június 14-én este egy keceli házban egy 54 éves férfi és szállásadója italozás közben összevesztek. A későbbi áldozat a lustasága miatt próbálta felelősségre vonni a nála lakó férfit, akit a ház körüli munkák elvégzésére fogadott fel. Az albérlő a szóváltás során mérgében fojtogatni kezdte a házigazdát, majd ököllel megütötte, végül elővett egy kést, amivel nyakon szúrta vitapartnerét. Még >>>
2024. 06. 17., 10:06
A tavalyi gyenge termésnél jobb, de a 2022-es mennyiségnél kevesebb termésre lehet számítani. Még >>>
2024. 06. 16., 08:28
Országosan ellenőrzik az egyenruhások a járművezetőket 2024. június 17. és 23. között. Még >>>
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK