A hobbicukrászoknak kiírt Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyre idén 30 pályázat érkezett, melyből a 10 legkiválóbb jutott a döntőbe. A megmérettetésre olyan tortarecepttel, tortával lehetett pályázni, amely nem tartalmaz sem cukrot, sem fehér lisztet. A döntősök, köztük Kónya Mártonné Eta, a kalocsai Szent Kereszt Kórház szakápolója Budapesten, a Zsolnay Kávéházban mérkőztek meg egymással a cukrász szakma kiválóságaiból álló zsűri előtt.
A közelmúltban megtartott versenyen Erős Antónia médiaszemélyiség, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója, a rendezvény háziasszonya annak a véleményének adott hangot, hogy az elkészített torták bármilyen cukrászda kínálatában megállnák a helyüket. Az első tíz közé válogatott hobbicukrász közül mindenki győztesnek érezheti magát, hiszen komoly szűrés után kerültek a döntőbe.
Bechmann György mestercukrász, a zsűri elnöke szerint a benyújtott 30 pályázat között néhány szakmailag nagyon magas színvonalú munkával is találkoztak.
A szakember rámutatott,
A NEM HIVATÁSOS CUKRÁSZOK ÁLTAL SÜTÖTT KÜLÖNFÉLE PISKÓTÁK OLYKOR MÉG ÍZLETESEBBEK, ÖTLETESEBBEK VOLTAK, MINT AMELYEKET A SZAKMABELIEK KÉSZÍTETTEK.
Mint elhangzott, a pályázók törekedtek arra, hogy vagy ne használjanak stabilizáló anyagokat, vagy megpróbáltak növényi alapú stabilizálóval dolgozni.
A 10 döntős torta kóstolása után a zsűri kiválasztotta az idei verseny legjobbját, amely az Almás diós torta lett. A győztes torta készítője a kecskeméti Puskás Hajnalka lett, aki a háziverseny fődíját, a Beurer Medical Hungary és a Zsolnay Kávéház ajándékát kapta.
A legkreatívabb recept díját „A selyemút ajándéka” nevű torta nyerte el, készítőjét, Pénzes Kingát a 77 Elektronika Kft. különdíjával jutalmazták.
Idén is különdíjjal értékelte a zsűri a legfinomabb, gyógynövényt tartalmazó alkotást. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa, Pető Adrienn aláhúzta, hogy a receptekben sok újszerű gyógynövényes összetevővel találkoztak, mások mellett bodzával, hibiszkusszal, citromfűvel.
A legjobb gyógynövényes tortáért járó különdíjat Kónya Mártonné Eta, a Kalocsai Szent Kereszt Kórház szakasszisztense nyerte el „A természet ajándéka” elnevezésű tortájával, mely könnyed, bodzás ízével érdemelte ki az elismerést.
A Diabess-Györgytea különdíjas torta készítője, Kónya Mártonné Eta a recept születéséről elmondta:
Egy cukorbetegtől sem lehet elvárni, hogy mindenről lemondjon, ezért is fontosak az egészséges és finom receptek. Mindig is szerettem sütni, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány háziversenyén is indultam már, de most egy olyan ízt kerestem, ami nem volt még korábban. Így jutott eszembe a bodza.”Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa, a Diabess Kft. ügyvezető igazgatója, a legjobb gyógynövényes összetevővel készült tortának járó különdíjas alkotást így méltatta:
A „Természet ajándéka” nevet viselő torta azért tetszett, mert nagyon domináns volt benne a természetes bodzaíz. Ha vendégek jönnek, és azt kérik, hogy valami finomat adjak nekik, mindig bodzateát csinálok. A bodzát fitoterapeutaként különben azért is szeretem, mert nagyon jó vízhajtó, köhögéscsillapító hatású. Kifaggattam a torta készítőjét, Kónyáné Etát, hogyan érte el ezt az intenzív bodzaízt, és kiderült, hogy egy saját készítésű, cukormentes bodzasűrítményt használt, amit kockánként fagyaszt le, így egész évben tud sütni-főzni vele. Nagyon ízlett a torta pikáns, picit savanykás ízvilága és a bodzás túrókrém habos, könnyű állaga.”Kónya Mártonné Etának, a kalocsai Szent Kereszt Kórház szakasszisztensének ezúton is gratulálunk kreativitásához és a különleges ízvilágú, cukorbetegeknek szánt tortájához. Amint megkaptuk a receptet, azt híreink között közzétesszük.