Mi vendégek a koronavírus-járvány miatti korlátozások miatt egy ideig még biztosan nem sokat érzékelünk majd a vendéglátóhely-típusok március végéig kötelező felülvizsgálatából. Azonban a Magyar Turisztikai Ügynökség és a vendéglátás-szakmai szervezetek álláspontja megegyezik abban: a vendéglátás fejlesztéséhez elengedhetetlenné vált a vendéglátóhelyek működését, ellenőrzését és típusát rögzítő új szabályozás.
Mint az MTÜ által kiadott közleményben hangsúlyozzák, az eddig hatályban lévő jogszabályok több szempontból is elavultak. A termékkör szerinti besorolás nem volt egyértelmű, a termékkörök pedig nem voltak összhangban a hatályos Áfa-törvénnyel. A statisztikák a jogszabályban meghatározott típusokon alapultak, azonban
AZ ÜZEMELTETŐK FŐTEVÉKENYSÉGE ÉS A FŐ TERMÉKKÖR NEM HATÁROZTA MEG EGYÉRTELMŰEN A VENDÉGLÁTÓHELY TÍPUSÁT.
Az MTÜ szerint olyan módszertani szakmai tematika született, mely segítségével pontosan behatárolhatóvá váltak az egyes vendéglátóhely-típusok közti különbségek, ezáltal felállt egy korszerű, a ma piacon lévő üzlettípusokhoz igazodó kategóriába sorolási rendszer.
A december 22-én megjelent 634/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet felsorolja az egyes vendéglátóhely üzlettípusokat:
A rendelet tartalmazza ezek jellemzőit is.
AZ ÚJ RENDSZER 2021. JANUÁR 1-JÉN HATÁLYBA LÉPETT, A VENDÉGLÁTÓ ÜZLETEKNEK LEGKÉSŐBB 2021. MÁRCIUS 31-IG KELL BEJELENTENIÜK AZ ÚJ BESOROLÁS SZERINTI VÁLTOZÁST A JEGYZŐNEK.
Az újonnan létrejött típusok lehetőséget adnak a specifikus szabályozásra, a külön szabályok létrehozásával csökkenhetnek az egyes vendéglátóhelyek adminisztratív és üzemelésre vonatkozó terhei is.
SOKKAL EGYÉRTELMŰBB LESZ A HATÓSÁGOK ELVÁRÁSA AZ ÜZEMELTETŐKKEL SZEMBEN.
Mindemellett az új rendszer arra is alkalmas lesz, hogy megismerhetővé váljon az ágazat struktúrája és valós teljesítménye, amely megalapoz egy naprakész adatszolgáltatási mechanizmust is a válsághelyzetekben történő gyors reagálás, valamint a stratégiai és tervezési feladatok hatékony elvégzése érdekében – áll a közleményben.