Szerénynek mondható érdeklődés mellett megtartott hagyományos kenyérsütő rendezvény keretében sült ki vasárnap Kalocsa város új kenyere, aminek során a jó kenyér titkát is megtudtuk Margit nénitől. Reggel kilenc órától sürögtek-forogtak az asszonyok és férfiak az Érsekkert bejáratánál álló Hagyományok Házában és az előtte található téren, ahol tíz órától már ingyenesen kóstolható volt a kenyérsütéskor szokásos csemege, a hagymás szalonnás tejfölös kenyérlángos is. A népviseletbe öltözött asszonyok nem győzték várni a kenyérsütés résztvevőinek járó lángoskenyeret, ezért összeültek, hogy egy kis népdalénekléssel üssék el az időt. Körükbe bevonták dr. Magóné Tóth Gyöngyi főszervezőt is, sőt még kicsit meg is táncoltatták:
Magóné Tóth Gyöngyi egyébként azt is elárulta a KALOhíreknek, hogy két vekni kenyér is készült, hogy legyen tartalék, ha a nem mindennapi körülmények közt esetleg az elsőszámú új kenyér nem sikerülne megfelelőképpen ünneplősre.
Ha viszont a tartalék kenyér se sikerült volna, akkor sem ijedtek volna meg – tudtuk meg a főszervezőtől, azonban nem volt szükség rá, hiszen mindkét cipó pompásan kisült és úgy hírlik, remekül sikerült.
Ehhez sok mindennek kellett összevágnia, de leginkább a pék szakmunkákat elvégzők kezén és tudásán múlott a dolog.
A dagasztásban Tamás Gábor személyében hivatásos pék is jeleskedett, a kovász előzetes elkészítésével és a tészta összeállításával pedig Kővágó Antalné, Margit néni szerzett érdemet Kalocsa új kenyerének összeállításával. Ő azt is elmondta nekünk, hogy mi a titka a jó kenyérnek:
Arról, hogy valóban olyan jól sikerült ez a kenyér, mint mondják, ma este fél héttől a kenyérszentelés és a kenyér megszegésének aktusa után bárki meggyőződhet. Városunk legújabb hagyományai aszerint erre az Asztrik téren az Országzászló-emlékműnél fog sor kerülni ma délután.