Az elmúlt hét közepén elkezdődött és egészen a húsvéti ünnepekig tart a környék bárányainak exportja, a célállomások legtöbbje Olaszországban van, de idén Ausztria mellett Svájc is feliratkozott a listára. Az elmúlt pénteken a minőségi báranyairól ismert uszódi Holló Mátyás telepén jártunk, ahol éppen jelöléssel készítették elő szállításra a bárányokat.
Holló Mátyás családi gazdaságában látogatásunkkor az első 140 bárányt készítették elő szállításra, de mint a gazda elmondta, a közeli napokban összesen mintegy 300 bárány kel majd útra Olaszországba és Svájcba. Az alpesi országba csak a legjobb minőségű bárányokat lehet küldeni, de igyekezni kell, mert az ünnepek után már csökken a kereslet és persze ezzel együtt a felvásárlási ár is.
A járásban tájékozódva arra a következtetésre jutottunk, hogy 16–20 kilogrammos bárányért átlagosan 900 forintot adnak kilónként. A 20–24 kilósért 850 forintot, a 24–27 kilogrammosért 800-at, míg a 27–30 kilósért csupán 750 forintot fizetnek a gazdának, akik közül a legtöbben nem a vásárlóval, hanem a felvásárlókkal állnak kapcsolatban.
Uszód mellett a járás még számos településéről viszik a húsvéti bárányokat, de ahogy mondják, a legtöbbet a solti juhászatokból exportálnak.
A juhászatok vezetői szerint az ár alakulásában szerepet játszik az is, hogy ugyan Olaszországban a legtöbb családban hagyományosan még mindig bárány kerül a húsvéti asztalra, de a földrengés sújtotta területeken visszaesett a kereslet, ráadásul az étkezési szokások az elmúlt évtizedekben ott is változtak.
Holló Mátyás szerint üzleti szempontból leginkább a 20–28 kilogrammos báránnyal érdemes foglalkozni, de ha az állami támogatás nem lenne, még ez az ár is veszteséget hozna a gazdának.
Húsvétkor itthon a kereslet továbbra is inkább a birkára irányul, igaz, ilyenkor a vevők inkább a fiatalabb példányokat választják ki a nyájból.