Nem véletlenül járják hívatlan „vendégek” a várost, a közterületeken, zártkertekben lévő diófák termését mustrálva, összeszedve, ugyanis évek óta egyre értékesebb a dióbél ára. A nagyon sok süteményhez nélkülözhetetlen dió iránt különösen karácsony előtt nő meg a kereslet. A piaci árusok, kereskedők azt jósolják, az ünnepek előtt a jelenlegi 2800 forintról akár a kilónkénti 3500-3700 forintra is felkúszhat a jó minőségű magyar dióbél ára.
Ez az ár az előző évek átlagánál mintegy 10-15 százalékkal lesz magasabb, holott körülbelül annyi dió termett idén is, mint tavaly. Tájékozódásunk szerint ennek oka, hogy aki nem használt növényvédő-szert, annak a mi vidékünkön a diótermését igencsak károsíthatta a dióburok-fúrólégy. A szakemberek szerint ez, és a nagykereskedők nagyobb felvásárlási kedve vezetett a dióbél termelői és fogyasztói árának emelkedéséhez.
Akinek diófája van, annak érdemes lesz összeszedni, megtisztítani a termést, így legalább a dióbál árát megspórolhatja az ünnepek előtt.
Jelenleg a szárítatlan héjas diót 450 - 500 forintért, a dióbelet 2500 forintos termelői áron lehet eladni
Tavaly a szabadkai piacra látogatók körében az őrült paprika mellett a dióbál volt a leginkább keresett és behozott élelmiszer. Akkor a kalocsai piacin kért ár közel feléért lehetett a Vajdaságban dióbélhez jutni.
Az idei termés Szerbiában és a szomszédos országokban sem rosszabb a tavalyinál, de mint hírlik, a nagykereskedők, köztük több magyarországi házról házra járva szedik össze a termést.
A jomagyar.hu egyik bejegyzése szerint „Csak remélni tudjuk, hogy a tudatos vásárlók hamarosan megtalálják a 3000 Ft-os kilónkénti áron meghirdetett dióbelünket és nem válnak áldozatává a pofátlan ál-őstermelőknek és kereskedőknek.”