Kocsis Zoltán fajszi agrármérnök, gazdálkodó a február 8-án Egerben megtartott gálaeseményen vette át a tíz kategóriában meghirdetett Év Agárembere, ezen belül az Év Agrárembere Fiatal gazda 2019 kitüntető elismerést. Az Év Agrárembere Fiatal gazda kategória döntőjébe Szigeti Tamás kalocsai agrármérnök, az Agrárközösség Kalocsai Irodája vezetője is bejutott és elismerő oklevélben részesült.
A Dr. Nagy István agrárminiszter fővédnökségével zajló mozgalmas előkészületi és kiválasztási folyamat végén kategóriánként 3 jelölt jutott a döntőbe.
Az elismert agrárszakemberekből álló zsűri összesen 30 kiváló jelölt közül választhatott, de a www.evagrarembere.hu portálon közönségszavazatok begyűjtésére is lehetőség volt.
A fajszi Kocsis Zoltán agrármérnök, gazdálkodó másik két jelölttel szemben nyerte el Az Év Agárembere Fiatal gazda 2019 kitüntető címet, valamint a harmadik legtöbb közönségszavazatot is ő gyűjtötte be. Az Év Agrárembere abszolút győztese dr. Losó József, az albertirsai Mirelite Mirsa Zrt. igazgatási elnöke lett.
A fajszi Kocsis Zoltánnal együtt a kalocsai járásból került a kiválasztott 30 szakember közé Szigeti Tamás kalocsai agrármérnök, az Agrárközösség Kalocsai Irodája vezetője, aki a Fiatal gazda kategória döntőjébe jutott, és a rangos, szoros versenyben elért eredményért elismerő oklevélben részesült.
Az ünnepi gálán Kocsis Zoltán fajszi agrármérnök, gazdálkodó méltatásakor elhangzott:
Kocsis Zoltán mezőgazdasági indíttatása családi eredetű, hiszen már nagypapája is gazdálkodott: gyerekkorában vele és édesapjával is sok időt töltött a földeken. A Pannon Egyetem Georgikon karán szerzett diplomát mezőgazdasági mérnök, majd növényorvos szakon. Az egyetem után hazatért Fajszra, s szülei családi gazdaságában kezdett dolgozni. 2015-ben a fiatal gazda pályázat segítségével saját gazdaságot indított, a támogatási összeget termőföldvásárlásra és bérlésre költötte. Legjelentősebb termesztett növénye a fűszerpaprika, melynek egy részét a hagyományos elveken működő saját szárítójában fel is dolgozza. A paprika betakarítását kézzel végzi, idénymunkások segítségével, majd többszöri kézi átválogatás után készíti belőle a kiváló minőségű őrleményt. Saját márkát hozott létre, s több neves budapesti és vidéki étterembe is szállít. Emellett néhány termelői bolt polcain is megtalálható a fűszerpaprika őrleménye és étkezési mákja. A gazdálkodás mellett néhány termelőnek növényvédelmi szaktanácsadást is végez.”
Mindkét fiatal agrárszakembernek gratulálunk az országos mezőnyben elért szép eredményért!