2024. 09. 19. csütörtök
Vilhelmina
: 394 Ft   : 354 Ft Benzin: 596.6 Ft/l   Dízel: 600 Ft/l   Írjon nekünk

2023 turisztikai mérlege Kalocsa és térségéből - Fajsz, Kalocsa - I. rész

Zsiga Ferenc  |  2023. 11. 27., 10:56

Az idei esztendő hatodik hónapjától, elvileg a nyári iskolai szünettel kezdődő, az esős időjárás miatt azonban mintegy háromhetes csúszással induló idegenforgalmi szezonról a Kalocsa környéki vendéglátóhelyek tulajdonosai még júliusban is elég borús képet festettek. Valamennyien a hosszú őszben bizakodtak, ami szerencsére megadatott. A szeptember végén, október elején mért nyárias hőmérsékletek generálta forgalom kiegyenlítő hatása javított az addig inkább közepesnek mondható bevételeken. Hogy a kezdeti megtorpanás utáni fellendülés végén milyen mérleget lehet vonni, arról a Fajszról induló, Szeliden végződő körutunk alkalmával az emblematikus, számunkra mértékadó vendéglátóhelyek tulajdonosait kérdeztük. Ezúttal a fajszi és a kalocsai riportalanyaink által elmondottakat olvashatják.

Fajszi Duna – part - Gyöngyvirág Bisztró

A fajszi Duna-parton, a volt kompkikötőnél lévő Gyöngyvirág Bisztróban Hodován István üzletvezető fogadott bennünket.


Forrás: KALOhírek


Először is köszönjük, hogy a nyári szezon indulása után újból meglátogattatok bennünket. Akkor azt mondtam, egy kicsit későn, nehezen indul a szezon, de várjuk, hogy összességében egy jó idegenforgalmi idényt zárjunk. Ez bejött, szerintem összességében egy jó nyarat futottunk. Köszönhetően annak, hogy azok a várakozásaink, például a kajakosok esetében, akik közül 400 - 500 –an megtiszteltek minket, végül is eljöttek és jól érezték magukat. A Magyar Horgász Szövetség Fajszon rendezett egy pergetős bajnokságot, ami még az országos sajtót is bejárta, továbbá a magyar válogatottnak is egy rangsoroló versenye zajlott Fajszon. Természetesen ezen kívül is szépen jöttek a vendégek, és mivel a nyár, az ősz kitolódott, az is növelte a bevételeinket. A Gyöngyvirág Bisztróban bálokat nem rendezünk, esküvőkből is csak keveset, mert erre van egy szintén fajszi másik helyünk, a lovas tanyánk. Természetesen a Gyöngyvirág Bisztró is alkalmas lenne nagyobb családi, baráti rendezvények megtartására, viszont akkor azokat a vendégeinket, akik messziről jönnek, például Bajáról, Vaskútról, Jánoshalmáról, sorolhatnám halászlevezni, vagy csak egy jó ebédet elfogyasztani, azoknak csalódást okoznánk. Kellemetlen lenne azt mondani, hogy zártkörű rendezvény miatt nem tudjuk fogadni őket.”
Jellemzően helyiek, vagy távolabbról érkeznek a vendégek?
Ha a vendégkörünkről kérdeznek, azt tudom mondani, hogy annak csupán 5 százalékát teszik ki a helyi lakosok. A kalocsai járás mellett erős a Dunántúlról, Tolnáról, Szekszárdról, Bonyhádról és ezek környékéről érkező vendégek száma. Nem titkolt büszkeséggel tölt el, amikor a bajaiak Fajszra, a Gyöngyvirág Bisztróba jönnek egy jó halászlevet enni. Ez egy komoly megtiszteltetés, mint ahogy az is, hogy a Gyöngyvirág 50 kilométeres körzetéből számos vendég érkezik, többek között Kalocsáról és környékéről, de mint mondtam, a Dusnok- Szekszárd Duna-hídnak köszönhetően a Dunántúlról is.


Forrás: KALOhírek


Úgy hírlik, Fajszon komplex szolgáltatás várja a néhány napra érkezőket.
Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a Magyar Kajak Szövetség túráinak 2. megállóhelye Fajsz. A kajakosok a lovas tanyánkon vannak elszállásolva, de itt, a Gyöngyvirágban fogyasszák el a reggelit, a vacsorát, és a tovább indulás előtt úti csomagot is kapnak. A volt komplejárónál kötnek ki, itt szállnak vízre, és ha igazak a visszajelzések, innen viszik a falu jó hírét szerte az országba, hiszen akárhogy is nézzük, a fajszi egy országos hírű vízi megálló-és kikötőhely lett. Ezen felül általános és középiskolák is szerveznek ide kirándulásokat. Azt tudom mondani, ilyen értelemben Fajsz a valóságban és nyomtatott formában is felkerült az ország idegenforgalmi térképére, hiszen a Magyar Kajak Szövetség hivatalos megállóhelye vagyunk, és ez a prospektusokon, a hozzájuk kapcsolódó elektronikus felületeken, egyéb kiadványokon is megjelenik.

A nyári szezonnak vége, viszont itt tartózkodásunk alatt is folyamatosan érkeznek a vendégek.
Igen, egész télen nyitva vagyunk, fűtünk, mások mellett egy gyönyörű kandallóval. Nagyon sok dicséretet kapunk, hogy télen az egyik legmelegebb hely a Gyöngyvirág, nem spórolunk a fűtéssel.

A Gyöngyvirág Bisztró műszaki és esztétikai értelemben is hatalmas változásokon ment keresztül az elmúlt években. Folytatják ezt a munkát?
Öt éve csináljuk, a pandémia időszakát is beleszámítva három éve folyamatosan mást sem teszünk, mint megújulunk. Mint bérlő büszkén mondom, szerintem szinte példátlan, hogy egy önkormányzati tulajdonra egy magántulajdonos ennyit áldoz; de hát ez meg is látszik az épületen, és nyugodtan mondhatom, a vendégkörön is, akik közül az igényesebbek is szívesen ellátogatnak ide. Én mindig optimista vagyok, úgy gondolom, mindig jobb lesz. Azért mostanában emelkedik az emberek fizetése, amelynek a nagy részét a magyar ember szereti ételre-italra elkölteni. Bízunk a jövőben, mindennek a titka az, hogy jól és kitartóan kell csinálni, nem szabad megijedni a rosszabb évektől, hónapoktól, hetektől. Várakozással tekintünk a 2024 –es turisztikai évre.

Kalocsai Duna-part – Kék Duna Vendéglő

Szerencsére panaszkodni továbbra sincs okunk, nagyon sok vendégünk van. Teltházzal üzemelünk hétvégéken, hétköznap pedig inkább a szokásos menüztetéssel viszonylag sok ember látogat meg minket.”– kezdte a tájékoztatást Kalocsa-Meszesen Szávai Zsolt, a Kék Duna Vendéglő tulajdonos üzletvezetője.


Forrás: KALOhírek


Mint elmondta: A vízi sportok, például a kenu két fontos megállóhelye sajnos nem Kalocsa - Meszesen, hanem felettünk Fajszon, alattunk Dunaszentbenedeken található, ezért nálunk nagy számban nem kötnek ki a vízi turisták. A hajós szezonnak is lassan vége, de egy-két hajó közönsége vagy legénysége azért esetenként meglátogat bennünket. Itt van az ősz, lassan a tél is, búcsúzunk az egyébiránt jóra értékelhető szezontól. A vendégkörünk a legkülönbözőbb: a helyi és környékbeli vendégek mellett jönnek Kiskörösről, Soltvadkertről, Bócsáról, Kecskemétről, Soltról, és még sorolhatnám, Budapestet is beleértve. Jellemzően azért 5o kilométeres körből tevődik ki az ide látogatók száma. A munkájuk miatt úton lévők mellett a kiránduló emberek is sűrűn meglátogatnak bennünket. Hosszú évek nagyon sok munkája van abban, hogy ismernek bennünket. A hirdetések mellett természetesen a legjobb, ha a szájhagyomány alapján érkeznek, majd elégedetten távoznak és viszik a jó hírünket az emberek.


Forrás: KALOhírek


Melyek a leggyakrabban rendelt ételek?
Nálunk a harcsapörkölt, a halászlé fogy leginkább, ugyanakkor azok a magyarok és külföldiek, akik hozzánk betérnek, imádják a rántott ételeket, a fa tálainkat, a svédasztalon kínált magyaros és nemzetközi ételeinket, ezekből adunk el legtöbbet.

Idén hogyan alakult a nagyrendezvények száma?
Köztudott, hogy a Kék Duna rendezvények helyszíne is, de lakodalomból -  talán nem kell magyaráznom, a családi büdzsék alakulása miatt - kevesebb volt ebben az évben. Szerencsére ősszel a céges rendezvények elkezdődtek, illetve a báli szezonban is számolunk néhánnyal, többnek hagyományosa a Kék Duna Vendéglő ad helyet.

Itt a késő ősz, a tél, továbbra is nyitva lesznek?
A télen is nyitva leszünk, de egy nagyobb átalakítást tervezünk, amiről még nem tudom, hogyan és mikor tudjuk összehozni. Az lehet, hogy egy hétre, néhány napra be kell majd zárnunk attól függően, hogy a kőművesek, belső építészek hogyan tudnak majd dolgozni. Az átalakítás során a rusztikust ötvözzük a modernnel, hogy a vendéglő arculata egy kicsit más legyen mint eddig. Ugyanakkor megtartjuk a régi dolgokat is; az bizonyosa, hogy vendégeinket a jövőben is egy kellemes környezetben fogadjuk. Hamarosan elkészül a Kalocsa- Paks Duna-híd, ami meggyorsítja a közlekedést, így a folyam jobb partjáról is több vendégre számítunk. Ezáltal már lehet olyan attrakciókat is csinálni, ami miatt szintén érdemes lesz a Kék Dunába ellátogatni még a kalocsaiaknak és a környékbelieknek is, különösen ha valami különlegeset szeretnének nyújtani a vendégeiknek.

Az árfekvés mindig kulcskérdés, ha vendéglőt választ az ember. Ezen a téren lesznek változások a Kék Duna Vendéglőben?
Összességében azt tudom mondani, hogy nem tervezünk ilyet, bár azt mindenki tudja, érzi a saját bőrén, hogy mindennek az ára jelentősen emelkedett. Az árakon eddig is nagyon visszafogottan emeltünk, ami természetesen a vendéglő jövedelmezőségét csökkentette, de mi hosszútávon gondolkodunk. Úgy érzem, emiatt vendéget nem veszítettünk és nem is veszítünk el. Továbbra is biztos és kiszámítható minőséggel, a szokásos vendégszeretettel fogadjuk a hozzánk betérőket.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 09. 16., 18:08
A kollektív emlékezet a 2002. augusztus 20-án Meszesnél mért 860 centiméteres magas vízállást is őrzi; akkor homokzsákos bevédéssel sikerült megakadályozni, hogy a Kék-Duna Vendéglőbe és más ingatlanokba betörjön a víz.
2024. 09. 15., 11:33
A kóstolással egybekötött főzőverseny több mint negyedszázados múltja, a szervezők és a résztvevők elkötelezettsége idén is azt igazolta, hogy hungarikumunk, híres fűszernövényünk ünnepe egyben a magyar gasztronómia, a magyar paprikás ételek ünnepnapja is.
2024-09-14 17:51:00
Már az előző télen és az idei nyáron is tíznél több meghatározó játékosa fordított hátat a Főnix SE Foktő vármegyei másodosztályú csapatának és keresett új egyesületet magának.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 09. 18., 18:49
A Dunán levonuló árhullám miatt a gemenci vadállomány védelmében, a közúti balesetek érdekében Bács-Kiskun Vármegyében forgalomkorlátozást vezetnek be. Még >>>
2024. 09. 18., 18:27
Beton villanyoszlop dőlt ki Foktőn, arra lehet számítani egy darabig, hogy nem lesz áram. Még >>>
2024. 09. 18., 13:53
„Egyik bűn sem elfogadható, botrányos és súlyosan árt az egyháznak.” Még >>>
2024. 09. 18., 13:35
Cigarettával tömött román szatyrok, bőröndök és szerszámosládák kerültek elő. Még >>>
2024. 09. 17., 08:46
Az adóellenőrök megjelenése hivatali munkaidőn túl és a hétvégén is várható. Még >>>
2024. 09. 16., 17:49
Térségünkben is a mindenkori legnagyobb vízállás közelében várják a tetőzést. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK