Az idei esztendő hatodik hónapjától, elvileg a nyári iskolai szünettel kezdődő, az esős időjárás miatt azonban mintegy háromhetes csúszással induló idegenforgalmi szezonról a Kalocsa környéki vendéglátóhelyek tulajdonosai még júliusban is elég borús képet festettek. Valamennyien a hosszú őszben bizakodtak, ami szerencsére megadatott. A szeptember végén, október elején mért nyárias hőmérsékletek generálta forgalom kiegyenlítő hatása javított az addig inkább közepesnek mondható bevételeken. Hogy a kezdeti megtorpanás utáni fellendülés végén milyen mérleget lehet vonni, arról a Fajszról induló, Szeliden végződő körutunk alkalmával az emblematikus, számunkra mértékadó vendéglátóhelyek tulajdonosait kérdeztük. Ezúttal cikksorozatunk második részében a dunaszentbenedeki és Dunapataj-szelidi riportalanyaink által elmondottakat olvashatják.
Dunaszentbenedeki Duna-part – Pillangó Büfé
Az idei szezon úgy indult, hogy nem volt éppen kegyes hozzánk az időjárás, elég későn kezdődött a szezon. Szerencsére mire megnövekedett a forgalom, addigra a konyhánkat is sikerült megnyitnunk, a Gyürgencs Halsütödétől átvéve, a népszerű sülthal-készítést és árusítást már mi csináljuk.”– mondta Horváth Attila, az önkormányzat tulajdonában lévő Pillangó Büfé üzemeltetője.
Hozzátette:
Hál’ Istennek, így szezonzáráskor már azt mondhatom, soha rosszabb ne legyen! Ugyan beköszöntött a rossz idő, de téliesítettük a teraszunk, így hétköznap, vagy hétvégén, amikor szép idő van, délutánonként lejövök, és ha valaki sült halat, frissensültet szeretne enni, vagy egy kávét, forralt bort inni, kisebb desszertet szeretne elfogyasztani, akkor erre van lehetősége. Mindenkit most is szeretettel várunk!”
Horváth Attila beszámolt arról is: Idén nyáron tartottunk először halászléfőző versenyt, amelyre számomra is meglepő módon nagyon sok csapat jelentkezett. Ezen felbuzdulva azt szeretnénk, hogy ebből hagyomány legyen. Azt, hogy a télhez közeledve sem állt meg az élet nálunk, azt az is bizonyítja, hogy két hete a Dunaszentbenedeki Vadásztáraság itt tartotta a közgyűlését, válunk vacsoráztak. Az azt követő héten a benedeki futballcsapatnak volt az évzáró rendezvénye a Pillangóban. Ez a jelen, de hát térjünk vissza a nyárba. Akik csónakkal, kajakkal érkeztek hozzánk, azok legfőképpen paksiak, vagy Paks vonzáskörzetében élnek. Ezek a családok, baráti társaságok a törzsvendégek közé tartoznak, ugyanis csónakba ülnek, jetskire pattannak és máris itt vannak. A homokos Duna-parton strandolnak, és ilyenkor a bázis helyük a mi teraszunk, ahol kedvükre ehetnek-ihatnak. Nagyon sokan a sült hal miatt jönnek hozzánk, ők azok a visszatérő vendégek, akik a környékbeli falvakból is szép számmal érkeznek. A cél persze az, hogy ne csak a dunaszentbenedeki Duna-partot, hanem a községet is fedezzék fel az ide látogatók.
Erre járva azt tapasztaltuk, nyáron egész lakókocsi-tábor népesíti be a partot.
Igen, van egy 20-25 főből álló baráti társaság, akik 5-6 lakókocsival szinte egész nyáron itt vannak, vagy ahogy a szabadságuk engedi, de hétvégenként biztosan. Ők nagyon jó vendégek, akik ráadásul vonzzák a sátrazni vágyókat. A kerékpáros turizmus fellendülése nálunk még csak kicsit érezteti a hatását, de egyre nagyobb számban érkeznek azok, akik nem csak áttekernek a falun, hanem hozzánk is betérnek. És ha már itt vannak, elidőznek pár órát, vagy akár egy napot is. Mindez azonban a késői szezonkezdés miatt kevés lett volna egy normális bevétel realizálásához, de a hosszú nyár, hosszú ősz kicsit kárpótolt bennünket, segített behozni a kezdeti lemaradást. Mint köztudott, Szeliden a Flick Flack Éttermet is én üzemeltetem. Az ottani helyzet is hasonló volt, bár úgy számolom, a tónál egy kicsit gyöngébben alakult a nyári szezon, mint az előző évek hasonló időszakában. Ezzel együtt az üzleti sikereket tekintve az idei idegenforgalmi szezon az ötös skálán a négyest érte el, ami az inflációt, az élelmiszer árak durva emelkedésének tükrében különösen jó eredménynek számít. Soha rosszabbat!
Dunapataj-Szelid - Váradi Gyula vállalkozó
Mielőtt részletesebben belemennénk, azt leszögezhetjük, hogy a magasabb kategóriájú szálláshelyek megjelenése, a színvonalas szolgáltatások bővülése, a strandok, játszóterek és a közterületek kitűnő állapota, a Szelidi-tó végig jó vízminősége, a tó halbősége bizonyosan növelte a Szelidi-tó és az üdülőfalu népszerűségét, de azért a bevételek növekedésében az idei szezon áttörést nem hozott.”– kezdte a tájékoztatását Váradi Gyula vállalkozó.
Hozzátette: Mindemellett nincs ok panaszra, az ukrajnai háború kitörése óta folyamatos áremelkedések következtében a boltok, éttermek, a szálláshelyet kiadók árbevétele kicsit talán még meg is haladta az elmúlt évit. A vállalkozó kollégák sommázott véleménye szerint soha rosszabb szezon ne legyen! Köszönhetően a hosszú nyárutónak, ősznek, a bevételeket és a kiadásokat tekintve az előzőek voltak nyerőben.
Hogyan készülnek a 2024. évi szezonra?
Néhány, a Szittyótéren étteremmel rendelkező vállalkozó barátommal beszélgetve az körvonalazódik, hogy többségük már most megkezdi a felkészülést a 2024. évi idényre, ugyanis az energiaárak robbanása elsők között a konyhatechnológiai fejlesztésére kényszerítette őket. Ezt ugyan elkezdték az idén tavasszal, de befejezni nem tudták a kezdődő szezon miatt. A kisebb energiafelhasználás szinte létkérdés lett, de a részben már megvalósult étlap racionalizálással, kicsit szűkebb szezonális választékkal még biztosítható volt, hogy a vendégek számára elérhető árakkal tudják optimalizálni a bevételeiket és persze a kiadásaikat.
Mikét alakult a látogatók száma?
Összegészében az időjárás kedvező volt a nyáron, de én úgy vettem észre, hogy idén kisebb volt a forgalom, kevesebb volt a látogatók és a fürdőzők száma. Ennek egyik oka lehet, hogy a Covid után az emberek ki voltak éhezve egy nagyobb útra, tengerparti nyaralásra. Amit magam is tapasztalok és a vendégektől visszahallok: Szelid szépen fejlődik, gyermek és családbarát, gondozott, szép és tiszta. A szálláskiadásnál idén a visszatérő vendégek voltak túlsúlyban, kevesebb volt az új foglaló. Viszont Szelid a Vadkerti-tóhoz, Kunfehértóhoz viszonyítva idén is szárnyalt, nem kell röstelkednünk. A Szelidi-tó a dél-alföldi régió egyik legjelentősebb turisztikai székhelye, célpontja volt és maradt.