A vidéki ember számára évszázadok óta Húsvétvasárnap egyik legjelentősebb liturgikus eseménye az ételszentelés. A szentelésre szánt ételeket a reggeli misére szépen feldíszített, az alkalomra készített terítővel letakart kosarakba vitték, és hál’ Istennek, viszik még nagyanyáink, anyáink, a család felnőtt tagjai, hogy a húsvéti sonka, kalács, tojás, bor, minden más, a szentelést követően kerüljön az ünnepi asztalra. Mindez azt jelzi, hogy a húsvét nemcsak vallási, hanem családi ünnep is, amely nem veszítette el meghitt, családias jellegét – mondta dr. Mészáros István atya a kalocsai ételszentelés alkalmával.
Ahogy minden évben, úgy idén is húsvétvasárnap reggel a kalocsai Szent István király templomban megtartották az ételszentelést, amelynek egyes mozzanatait talán látványosságnak is beillő képeken is megörökítettük.
Dr. Mészáros István templomigazgató, prépost-kanonok elmondta:
A húsvétvasárnapi ételszentelés hagyományosan a nagyböjt utáni első, nem böjtös ételek megáldását jelenti, és már a 7. századtól nyomon követhető szokás. A szentelt ételek, sonka, tojás, kalács, torma, bor, és minden egyéb étek a böjti időszak végét jelzik, ami minden évben egy kedves figyelmességgel is kiegészült: kalocsai festett tojások is sorakoznak az oltár előtt, hogy az áldást követően majd a hívek otthonait díszítsék. Kérésemre a Kalocsai Kézműves Kör Kripta Istvánné népi iparművész vezetésével 200 darab kézzel festett, kalocsai mintával pingált tojást készített a templomi közösség tagjainak megajándékozásához.”A szentmisén a húsvéti ételek-italok megáldása ezzel a könyörgéssel történt:
„Könyörögjünk!
Istenünk, az Egyiptomból való kiszabaduláskor azt parancsoltad népednek Mózes szolgád által, hogy a mi Urunk, Jézus Krisztus előképeként bárányt vágjon, és annak vérével kenje meg házának szemöldökfáit. Kérünk, áldd meg és szenteld meg ezeket a húseledeleket, tojásokat, kalácsokat, összes húsvéti ételünket és italunkat, melyeket mi, a te gyermekeid, hívő lélekkel akarunk magunkhoz venni a mi Urunk, Jézus Krisztus feltámadásának emlékezetére. Add, hogy ez a táplálék testünknek erőt, lelkünknek pedig üdvösséget nyerjen általad, aki élsz és uralkodol mindörökkön örökké. Amen.”
Forrás: Kákonyi István
István atya ezt követően szenteltvízzel meghintette és tömjénnel megfüstölte az oltár elé kosárba helyezett ételeket, majd a hívek egy-egy ajándék kalocsai mintával pingált ajándékkal, a megáldott ételekkel távoztak otthonaikba.
Forrás: Kákonyi István
A Fókuszban Podcast most megjelent adásában a nemrégiben megalapított Magyar Civil Hálóról beszélgetünk az országos hálózat elnökével, Petneházy Dáviddal és elnökségi tagjával, Szigeti Tamással. A beszélgetés második felében Scherer Erzsébet, a Magyar Vidék- és Térségfejlesztési Alapítvány ösztöndíjasa mesél céljairól.