Érdemes volt a kiskőrösi Szabadidő Parkba látogatni szombaton, ahol a VII. Kakaspörkölt Főző Fesztivál nem csak kulináris élvezeteket, hanem kulturális élményeket is kínált a Kalocsáról és környékéről is szép számmal érkező látogatóknak. Az 51 versenyző között ugyan csak egy volt kalocsai, ám Török Ferenc önkormányzati képviselő, az előző ciklusban polgármester bográcsban készült, hagyományos magyar fűszerekkel bolondított, ezáltal egyedülállóan finom ízvilágú, túrós csuszával tálalt kakaspörköltje iránt így is nagy volt az érdeklődés.
Jó néhány generációnak alapvető kultuszétele a jelesebb napokra főzött kakaspörkölt, amelynek elkészítése azért nem olyan egyszerű. Elsősorban azért, mert a kakast életkorától függően akár 5-6 órán keresztül is főzni kell. És akkor még ott van a kakashere, amit nem mindegy, mikor teszünk a bográcsba, és ha elkészült a pörkölt, azt mivel tálaljuk.
Talán a hosszú főzési idő miatt volt, hogy az értékelés kicsit megcsúszott, de közben azért nem unatkoztak a látogatók, hiszen pogácsából, szalámiból, rétesből, süteményekből, jó borból és kiváló pálinkából bőséges volt a kínálat.
A fesztivál történetéről szólva Torgyikné Danis Éva főszervező elmondta: az immár hetedik alkalommal megrendezett Kiskőrösi Kakaspörkölt Főző Verseny egy helyi borász kezdeményezésére indult. Az első versenyen hét csapat vett részt, kivétel nélkül baráti társaságok. A szüreti elfoglaltságok miatt a következő évektől Dedák Pál és Torgyikné Danis Éva vették át a szervezői stafétát, és nagy lelkesedéssel fejlesztették fesztivál méretűvé az eseményt.
Nemcsak a pörkölteket és a szárnyas húsleveseket értékelték, hanem a sátrak őszi díszítését és a csapatok hangulatát is. Az ételek zsűrizése anonim módon, nem hivatásos szakácsok által történt. A legjobb pörkölteket és leveseket értékes ajándékokkal jutalmazzák.
Idén jelentősen túlszárnyalták a tavalyi 42 csapatot, 51 főzőhelyen 91, kizárólag kakasból készült étel készült.
A baromfiudvar aranytorkú legényeiből készült legjobb levest a Foktői Tarhonya Főző Fesztiválról és a Kalocsai Paprikafesztiválokról jól ismert kiskunfélegyházi Amatőr Királyi Szakácsok csapat főzte, míg pörkölt kategóriában a Kiskőrösi Járási Hivatal munkatársai és segítőik érdemelték ki az első helyezéssel járó vándordíjat.